Οι στατίνες δεν σχετίζονται με απώλεια μνήμης

Στοιχεία από 1.037 ηλικιωμένα άτομα που αξιολογήθηκαν σε διάστημα 6 ετών δεν συσχέτισαν τη γνωσιακή παρακμή με τις στατίνες. Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Αν και μέχρι σήμερα υπήρχε η άποψη ότι η χρήση στατινών μπορεί να συνδέεται με απώλεια μνήμης και γνωστική έκπτωση, η νέα έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan και του Κέντρου για την Υγιή Γήρανση του Εγκεφάλου στο Σίδνεϊ, δεν βρήκε διαφορά στη γνωστική έκπτωση ή στη μνήμη των ηλικιωμένων που λάμβαναν στατίνες.

“Κάναμε την πιο πλήρη ανάλυση για τις γνωστικές ικανότητες σε ηλικιωμένους που λάμβαναν στατίνες και δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν γνωστική έκπτωση”, είπε η καθηγήτρια Katherine Samaras, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο St Vincent του Σίδνεϊ.

Οι στατίνες είναι μεταξύ των πιο συνταφογραφημένων φαρμάκων παγκοσμίως. Υπήρξαν περιστατικά γνωστικής έκπτωσης σε χρήστες στατινών, τα οποία είχαν προκαλέσει ανησυχία. Αρκετά άτομα αποφεύγουν τις στατίνες λόγω αυτής της ανησυχίας.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τις αλλαγές στον εγκέφαλο 1.037 ανθρώπων ηλικίας 70-90 χρονών, παρατηρώντας τη λειτουργία πέντε περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τις γνωστικές ικανότητες και χρησιμοποιώντας 13 διαφορετικές εξετάσεις και μαγνητικές τομογραφίες για μια περίοδο 6 ετών. Οι 395 από αυτούς δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση στατινών ενώ οι 642 λάμβαναν τα φάρμακα.

Δεν βρέθηκε διαφορά στο ποσοστό των ατόμων που παρουσίασαν απώλεια μνήμης ή γνωστική έκπτωση μεταξύ των δύο ομάδων.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για άνοια, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων ή του διαβήτη, οι στατίνες επιβράδυναν τη γνωσιακή πτώση, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου και δεν λάμβαναν τα φάρμακα. Τα ευρήματα δείχνουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι ένας υγιής μεταβολισμός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την CHeBA’s Sydney Memory and Ageing Study, μια μελέτη παρατήρησης ηλικιωμένων Αυστραλών που ξεκίνησε το 2005 και ερευνά τις επιπτώσεις της γήρανσης στη γνώση με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθηγητής Perminder Sachdev, συν-διευθυντής της CHeBA, είπε: “Η μελέτη βρίσκεται πλέον στο 14ο έτος και μας επέτρεψε να θέσουμε πολλά σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων. Τα δεδομένα μας δείχνουν με σιγουριά ότι η χρήση στατίνων δεν είναι πιθανό να επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία της μνήμης. Καθώς όμως είναι μια μελέτη παρατήρησης, τα συμπεράσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν τελικά. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι στατίνες είναι ασφαλείς για την υγεία του εγκεφάλου και η ανησυχία σχετικά με αυτό το θέμα δεν πρέπει να αποκλείει τη χρήση τους στα άτομα που μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης”.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλιανής Κυβέρνησης (Grant Research Dementia 510124).

Δείτε επίσης