Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας αλλά σύμφωνα με μια νέα έκθεση του αμερικανικού οργανισμού CDC (Centers for Disease Control and Prevention), είναι πιθανό να κάνουμε υπερβολική χρήση από ένα καλό πράγμα.
Μια νέα ανάλυση των συνηθειών οδοντιατρικής υγιεινής των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 40% των παιδιών χρησιμοποιούν πάρα πολύ οδοντόκρεμα όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Παρά τα όσα γνωρίζουμε για τα οφέλη του φθορίου, υπάρχει ένα όριο για το πόση οδοντόκρεμα πρέπει να βάζετε στη βούρτσα σας.
«Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα επίχρισμα μεγέθους ενός κόκκου ρυζιού και τα παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο από ένα μέγεθος μπιζελιού (0,25 γραμμάρια) μέχρι την ηλικία των 6 ετών, οπότε έχει αναπτυχθεί το αντανακλαστικό της κατάποσης ώστε να αποφευχθεί η ακούσια κατάποση», εξηγούν στη νέα έκθεση του CDC οι ερευνητές, με επικεφαλής της ειδική στοματικής υγείας Gina Thornton-Evans από το Εθνικό Κέντρο Χρόνιας Νόσου και Προαγωγής της Υγείας.
Παρά τις οδηγίες αυτές, όταν η ομάδα ανέλυσε δεδομένα για περισσότερα από 5.000 παιδιά και εφήβους που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), διαπίστωσε ότι περίπου το 38% των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών χρησιμοποίησαν περισσότερη οδοντόκρεμα από αυτή που συστήνεται από το CDC και άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς.
Μεταξύ όλων των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών, περίπου το ήμισυ (49,2%) χρησιμοποίησε το σωστό μέγεθος μπιζελιού. Όμως, το 12,4% χρησιμοποίησε πολύ λίγο (ένα επίχρισμα) και το υπόλοιπο χρησιμοποίησε πάρα πολύ.
Μπορεί να φαίνεται σαν μικρό πράγμα, αλλά όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η κατάποση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας φθορίου ενώ αναπτύσσονται τα δόντια μπορεί να οδηγήσει σε εμφανείς αλλαγές στη δομή του σμάλτου, όπως ο αποχρωματισμός και η κηλίδωση (οδοντική φθορίωση)», για να μην αναφέρουμε ότι η οδοντόκρεμα μπορεί να περιέχει άλλες χημικές ουσίες εκτός από το φθόριο, οι οποίες δεν είναι απαραιτήτως καλές για τις καταπιείτε.
«Το φθόριο έχει θαυμάσια οφέλη, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιούμε προσεκτικά», δήλωσε η παιδοδοντίατρος Mary Hayes, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν θέλουμε να τρώγεται σαν φαγητό. Θέλουμε ο γονέας να είναι υπεύθυνος για την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα».
Φυσικά, τα παιδιά δεν κάνουν πάντοτε αυτό που θέλετε – και το βούρτσισμα των δοντιών δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξετε πώς τα παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους, είναι σημαντικός, λένε οι ερευνητές – ο όγκος της οδοντόπαστας.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν 80% παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 15 ετών άρχισαν να βουρτσίζουν τα δόντια τους αργότερα από τη συνιστώμενη ηλικία – δηλαδή όταν το πρώτο δόντι αναδύεται, περίπου στους έξι μήνες.
Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών (34,2%) που αναλύθηκαν στη μελέτη βούρτσιζαν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα, και όχι δύο φορές όπως συνιστάται.
Σε γενικές γραμμές, όμως, όπως καταλήγει η έκθεση, τα παιδιά βουρτσίζουν πράγματι τα δόντια τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι στις ΗΠΑ ασχολούνται με τις κατάλληλες καθημερινές προληπτικές πρακτικές οδοντικής υγείας ωστόσο, η εφαρμογή των συστάσεων δεν είναι η βέλτιστη, έγραψαν οι ερευνητές.
Πηγή: Τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του CDC. Use of Toothpaste and Toothbrushing Patterns Among Children and Adolescents — United States, 2013–2016.