Γλυφοσάτη βρέθηκε σε κρασιά και μπύρες

H τοξική χημική ουσία γλυφοσάτη (glyphosate) της Monsanto, θυγατρικής της Bayer, βρέθηκε τώρα και στο κρασί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι καλλιέργειες των σταφυλιών εκτίθενται σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Η γλυφοσάτη υπάρχει σε τρόφιμα που ψεκάζονται απευθείας αλλά ακόμη και σε τρόφιμα που δεν έχουν ψεκαστεί, όπως τα βιολογικά προϊόντα. Πρόκειται για τη δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto που υπάρχει στην αγορά από το 1974.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η γλυφοσάτη «θα παραμείνει το πιο ευρέως εφαρμοζόμενο [ζιζανιοκτόνο] παγκοσμίως για τα επόμενα χρόνια και το ενδιαφέρον θα αυξηθεί σχετικά με την στην ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων στην οικολογία και την ανθρώπινη υγεία». Μια μελέτη έδειξε ότι το 2014 οι Αμερικανοί γεωργοί ψέκασαν αρκετή γλυφοσάτη, περίπου 360 γραμμάρια της χημικής ουσίας για κάθε 4.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργούμενης γης στις ΗΠΑ.

Ένας υποστηρικτής των Moms Across America (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την υγεία) έστειλε 10 διαφορετικά δείγματα κρασιού, από μικρούς και μεγάλους αμπελώνες, στο εργαστήριο Microbe Infotech Lab, του St. Louis.  Το ενεργό συστατικό της ετικέτας “Monsanto Renddup”, γλυφοσάτη, βρέθηκε τόσο στα συμβατικά όσο και στα βιολογικά κρασιά -κάτι συγκλονιστικό, αν και τα βιολογικά κρασιά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι και τα 10 δείγματα ήταν θετικά στη γλυφοσάτη. Το υψηλότερο επίπεδο ανίχνευσης ήταν 18,74 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), το οποίο βρέθηκε σε ένα Cabernet Sauvignon του 2013 από συμβατικό αμπελώνα. Αυτό ήταν 28 φορές υψηλότερο από όλα τα άλλα δείγματα που ελέγχθηκαν. Το χαμηλότερο επίπεδο ανίχνευσης ήταν 0.659 ppb, το οποίο βρέθηκε σε ένα Syrah του 2013, έναν βιολογικό αμπελώνα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, ποτέ δεν ψεκάζεται.

Όλα τα κρασιά προέρχονταν από την περιοχή της Καλιφόρνιας, της βόρειας ακτής, μια περιοχής με εξαιρετική αμπελουργική παραγωγή. Τα κρασιά εστάλησαν το Σεπτέμβριο του 2015 και το Φεβρουάριο του 2016 σε δύο διαφορετικά εργαστήρια.

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που βρήκε ότι το τοξικό ζιζανιοκτόνο υπάρχει σε αλκοολούχα ποτά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 επιβεβαίωσε ότι η μπύρα και το κρασί επίσης περιέχουν το ζιζανιοκτόνο. Για να διερευνήσει πόσο Roundup πίνει ο μέσος άνθρωπος, το αμερικανικό PIRG (Public Interest Research Group) εξέτασε 15 μπύρες και 5 κρασιά. Από τα 20 δείγματα που εξετάστηκαν, όλα εκτός από ένα περιείχαν γλυφοσάτη.

Οι μάρκες με την υψηλότερη συγκέντρωση γλυφοστάτης είχαν ως εξής:

Κρασί
1. Sutter Home Merlot: 51,4 ppb
2. Beringer Ιδρυτές Ιδιοκτησίες Moscato: 42,6 ppb
3. Barefoot Cabernet Sauvignon: 36,3 ppb

Μπύρα
1. Μπύρα Tsingtao: 49,7 ppb
2. Coors Light: 31,1 ppb
3. Miller Lite: 29,8 ppb
4. Budweiser: 27 ppb
5. Corona Extra: 25,1 ppb
6. Heineken: 20,9 ppb
7.  Guinness: 20,3 ppb

Άλλες μάρκες ήρθαν επίσης θετικές στη γλυφοστάτη, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η έκθεση στη γλυφοσάτη σε δόσεις των 0.100 ppb καταστρέφει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και εκθέσεις υψηλότερες από αυτές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα και να βλάψουν τα νεφρά και το ήπαρ. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολές, καθώς το ζιζανιοκτόνο καταστρέφει τον πλακούντα σε έγκυες γυναίκες.

Από το 1974, η Αμερική έχει χρησιμοποιήσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια τόνους γλυφοσάτης και πάνω από 9,4 εκατομμύρια τόνοι έχουν ψεκαστεί σε καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε -μέσω του International Agency for Research on Cancer- ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», τον Μάρτιο του 2015, και από τότε η Monsanto προσπαθεί να καταπολεμήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα πιθανά αποτελέσματα που προκαλεί στην υγεία η γλυφοσάτη είναι:

– ανάπτυξη ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού
– χρόνια φλεγμονή
– διαρροή του εντέρου
– ενδοκρινικές διαταραχές
– κυτταρικό θάνατο
– νευροτοξικά προβλήματα σε κύτταρα εγκεφάλου
– αναπαραγωγικά προβλήματα
– οξειδωτική βλάβη
– τροποποιεί την ισορροπία των ορμονών του φύλου
– γενετικές ανωμαλίες
– σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου

Πώς η γλυφοσάτη καταλήγει στο κρασί; Όπως όλοι γνωρίζουμε, το κρασί είναι φτιαγμένο από σταφύλια και αυτά τα φυτά ψεκάζονται με το Roundup. Το μολυσμένο έδαφος μπορεί να διατηρήσει αυτά τα χημικά για 20 χρόνια μετά. Η γλυφοσάτη εισέρχεται στο φυτό μέσω των ριζών του και στη συνέχεια κυριολεκτικά ενσωματώνεται στο DNA και στο κυτταρικό υγρό του σταφυλιού.

Οι αμπελώνες δεν είναι η μόνη καλλιέργεια που είναι ευαίσθητη στο σπρέι Roundup. Τροφές όπως τα αμύγδαλα, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια, η σόγια, τα ζαχαρότευτλα, οι ηλίανθοι και το σιτάρι λαμβάνουν ετησίως πάνω από 450.000 κιλά γλυφοστάτης.

Η γλυφοστάτη είναι επικίνδυνη αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε και άλλα χημικά υπάρχουν στα ζιζανιοκτόνα που κυκλοφορούν στην αγορά με  βάση τη γλυφοστάτη, τα οποία είναι ορμονικά διαταράκτες και μάλιστα πολλές φορές πιο τοξικά από τη γλυφοσάτη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, μέχρι σήμερα, οι επιδράσεις των φυτοφαρμάκων σε ενδοκρινικές διαταραχές έχουν μελετηθεί κυρίως βάσει δοκιμών επί του δηλωμένου δραστικού συστατικού τους. Όμως και τα άλλα χημικά που συνυπάρχουν, ενώ ταξινομούνται γενικά ως αδρανή και διατηρούνται εμπιστευτικά, δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες σε επίπεδα εκατοντάδες φορές κάτω από τα επίπεδο που το δηλωμένο δραστικό συστατικό επιδεικνύει την ίδια δραστηριότητα. Η γλυφοσάτη συνήθως δεν χρησιμοποιείται μόνη της αλλά μαζί με τα βοηθητικά χημικά της. Έτσι, οι φυσιολογικές επιδράσεις των βοηθητικών χημικών θα πρέπει να τεσταριστούν και αυτές.

Να σημειωθεί ότι η γλυφοστάτη καταστρέφει τις καλλιέργειες οι οποίες έχουν ψεκαστεί, και έτσι οι καλλιέργειες πρέπει να είναι γενετικά τροποποιημένες για να μπορούν να επιβιώσουν από την έκθεσή τους στο χημικό.

Πηγή: Monsanto’s Harmful Chemical Glyphosate Found In 100% Of California Wines Tested.

Δείτε επίσης