Μια αυστραλιανή μελέτη εξέτασε τις γνωστικές επιπτώσεις μιας μεσογειακής διατροφής που συμπληρώνεται με τρεις εβδομαδιαίες μερίδες φρέσκου, άπαχου χοιρινού κρέατος.
Καταναλώνοντας κατά μέσο όρο περίπου 100 κιλά κρέατος ανά άτομο το έτος, οι Αυστραλοί είναι από τους κορυφαίους καταναλωτές κρέατος παγκοσμίως. Αλλά με τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί υποφέρουν από την κακή διατροφή, η εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στις προτιμήσεις γεύσης, την προστασία του περιβάλλοντος και τα οφέλη για την υγεία γίνεται κρίσιμη.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι οι Αυστραλοί μπορούν να έχουν την υγεία τους και να τρώνε κρέας επίσης με μια παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής προσαρμοσμένη για τους Αυστραλιανούς ουρανίσκους.
Το μεσογειακή χοιρινή δίαιτα (Med-Pork), που περιέχει 2-3 φορές την εβδομάδα φρέσκο άπαχο χοιρινό (250 γραμμάρια), προσδίδει γνωστικά οφέλη ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τις δυτικές γεύσεις εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό, τι η παραγωγή βοδινού. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας, το άπαχο χοιρινό κρέας περιέχει λιγότερο σίδηρο αίμης και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Η προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το κοτόπουλο μπορεί να αντικατασταθεί από το χοιρινό κρέας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα λιπίδια του αίματος, τη γλυκόζη, την ινσουλίνη ή τη γνωστική λειτουργία.
Μια τυπική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά και δημητριακά, μέτρια κατανάλωση ψαριών και ερυθρών κρασιών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων.
Η παρούσα μελέτη συνέκρινε τα γνωστικά σκορ και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα 35 ατόμων ηλικίας 45-80 ετών που ακολουθούσαν είτε μια δίαιτα Med-Pork είτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (κάτω από το 10% των θερμίδων προέρχονταν από λιπαρά). Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την δύο δίαιτες για 8 εβδομάδες την κάθε μία, ύστερα από μια περίοδο έκπλυσης 8 εβδομάδων. Διαπιστώθηκε ότι η Med-Pork ήταν καλύτερη από τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών, παρέχοντας υψηλότερο γνωστικό σκορ (μεγαλύτερη ταχύτητα απαντήσεων) και συναισθηματική λειτουργία -δύο δείκτες καλής ψυχικής υγείας. Δεν υπήρξαν άλλες σημαντικές διαφορές.
Μια πρόσφατη δημοσίευση βρήκε θετική σχέση μεταξύ της ταχύτητας γνωστικής επεξεργασίας και της ηλικίας, με αύξηση κατά 0,6 ms ανά έτος για τον απλό χρόνο αντίδρασης και αύξηση κατά 0,9 ms ανά έτος για τον χρόνο αντίδρασης και επιλογής. Μπορεί να είναι δυνατή η βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας του μετριασμού αυτών των μειώσεων που σχετίζονται με την ηλικία μέσω της διατροφής και της άσκησης.
Μεσογειακή διατροφή με χοιρινό
Η ερευνήτρια Alexandra Wade λέει ότι η νέα δίαιτα Med-Pork προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τους Αυστραλούς. “Η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αποδεκτή ως η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο και είναι γνωστή για την παροχή βελτιωμένης καρδιαγγειακής και νοητικής υγείας, αλλά στους δυτικούς πολιτισμούς, οι περιορισμοί του κόκκινου κρέατος θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους ανθρώπους να την τηρήσουν”, είπε η Wade. “Με την προσθήκη χοιρινού κρέατος στη μεσογειακή διατροφή, διευρύνουμε την ελκυστικότητα της δίαιτας, παρέχοντας ταυτόχρονα βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Αυτό είναι καλό για τον γηράσκοντα πληθυσμό μας, όπου οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια, είναι σε άνοδο”.
Η Wade πρόσθεσε: “Στην Αυστραλία, η δίαιτα Med-Pork είναι μια εξαιρετική παρέμβαση στον τρόπο ζωής όπου η άνοια είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου. Αν λάβετε υπόψη τι η παραγωγή χοιρινού κρέατος εκπέμπει πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το βόειο κρέας, η δίαιτα Med-Pork είναι καλή σε όλα – γεύση, υγεία και περιβάλλον”.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπερνά τα παιδιά κάτω των 5 ετών, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινά προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη γήρανση. Περαιτέρω στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι παγκοσμίως η καρδιαγγειακή νόσος είναι η Νο 1 αιτία θανάτου και ότι η άνοια είναι μία από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας και της εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων.
Η Wade λέει ότι η μεσογειακή διατροφή με άπαχο χοιρινό κρέας είναι μια αποτελεσματική προσαρμογή ενός επιτυχημένου σχεδίου διατροφής. “Με απλά λόγια, η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή, και με το χοιρινό κρέας εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ελπίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν αυτό το σχέδιο διατροφής πιο υιοθετήσιμο”.