To πρώτο Kαρδιομεταβολικό Kέντρο στην Ελλάδα από το Μetropolitan Hospital

Άλλη μία πρωτοπορία στο χώρο της υγείας σημειώνει το Μetropolitan Hospital με τη λειτουργία, από την 1η Δεκεμβρίου του 2019, του πρώτου Kαρδιομεταβολικού Kέντρου στην Ελλάδα.

Με επικεφαλής το Συντονιστή Διευθυντή Δρ. Α. Μελιδώνη, Παθολόγο – Διαβητολόγο και την Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας, Δρ. Γενοβέφα Κολοβού, το νέο Κέντρο, πλαισιωμένο από Διαβητολογικό Κέντρο, Κέντρο Λιπιδίων και Ιατρείο Υπέρτασης, αναμένεται να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες όχι μόνο στον έλεγχο αλλά και στην πρόληψη των καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία ή/ και υπερτριγλυκεριδαιμία), τα οποία, ενώ συχνά είναι ασυμπτωματικά, έχουν «θορυβώδη» εξέλιξη και οδηγούν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε πρώιμο θάνατο.

Διαβητολογικό Κέντρο: Με τεχνολογία αιχμής και καταρτισμένο προσωπικό

Στο πλαίσιο του Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital λειτουργεί Διαβητολογικό Κέντρο, με συντονιστή τον Διευθυντή Παθολόγο- Διαβητολόγο Δρ. Ανδρέα Μελιδώνη και με εκλεκτούς συνεργάτες. Το Διαβητολογικό Κέντρο με τα εξειδικευμένα και στοχευμένα ιατρεία του θα προσφέρει, τη βέλτιστη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών μέσα από τα Ιατρεία Διαβήτη τύπου 2, Χρόνιων Επιπλοκών και Πρόληψης Διαβητικού Ποδιού.

Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στο screening και στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη στο ιατρείο Προδιαβήτη. Ήδη, το Κέντρο «τρέχει» ένα φιλόδοξο project ανίχνευσης και προσδιορισμού των ατόμων με προδιαβήτη σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Metropolitan ή προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία του καθώς επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου.

Το screening γίνεται στη βάση ενός επικυρωμένου διεθνούς ερωτηματολογίου (Find Risc) και αυτοί που συγκεντρώνουν βαθμολογία υψηλού κινδύνου για παρουσία προδιαβήτη εξετάζονται (δωρεάν) στο ιατρείο προδιαβήτη, τους δίνονται διατροφικές συμβουλές, τους παρέχεται προληπτική ιατρική υποστήριξη για τη διαχείριση της προ-νοσηρής αυτής κατάστασης και την αποτροπή της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, θα γίνει επικέντρωση στον καρδιομεταβολικό έλεγχο και στην αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών. Καθώς οι καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι οι κυριότερες επιπλοκές του διαβήτη -έως και 4 φορές πιο συχνές στα άτομα με διαβήτη- προωθείται και οργανώνεται η ανάπτυξη Καρδιομεταβολικού Ιατρείου στο πλαίσιο του Καρδιομεταβολικού Κέντρου, όπου θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο διερεύνησης ύπαρξης καρδιαγγειακών επιπλοκών και θα δίνονται οδηγίες από κοινού από διαβητολόγους και καρδιολόγους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας για τον διαβήτη στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, στο ιατρείο ΣΔ1 – υψηλής τεχνολογίας. Τα Apps, η συνεχής καταγραφή γλυκόζης (αισθητήρες γλυκόζης), τα AGPs, οι αντλίες με τεχνολογία Smart Guard, οι υβριδικές αντλίες, η τεχνολογία νέφους, οι αντλίες μέρος του βιοτεχνητού παγκρέατος και τα πολλά νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας θα είναι η νέα προσέγγιση θεραπείας για τους διαβητικούς τύπου 1, που θα προσφέρει το Διαβητολογικό Κέντρο.

Φιλοδοξία του είναι να γίνει κέντρο εκπαίδευσης υψηλής τεχνολογίας για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, κέντρο εφαρμογής της νέας τεχνολογίας που με τα skype meetings και την ανάλυση των AGPs, θα δίνονται οδηγίες σε άτομα με διαβήτη τύπου 1σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, το Διαβητολογικό Κέντρο προσφέρει πρόγραμμα χαμηλού, σχεδόν συμβολικού κόστους παρακολούθησης, εξετάσεων μικροβιολογικών, εξετάσεων ιατρικών και 24ωρης νοσηλείας για καταγραφή με Holter σακχάρου της γλυκαιμικής μεταβλητότητας, διατροφικής εκπαίδευσης, για συστηματική εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα προγράμματα αυτά περιέχουν τη δυνατότητα απεριόριστων επισκέψεων για παροχή συμβουλών από τους γιατρούς του Διαβητολογικού Κέντρου.

Λιπιδαιμικό Ιατρείο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την έγκαιρη πρόληψή τους παραμένουν πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων. Η αντιμετώπιση των κλασικών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, ο επιπολασμός των νοσημάτων αυτών παραμένει υψηλός.

Οι επιδημιολογικές και οι κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων ή/και της λιποπρωτεΐνης α (ονομάζονται δυσλιπιδαιμίες) οδηγούν στη στεφανιαία νόσο, στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στη νόσο των περιφερικών αγγείων. Γενικά, οι δυσλιπιδαιμίες οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα). Το κλειδί στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους και η έγκαιρη έναρξη υπολιπιδαιμικής θεραπείας.

Στο Λιπιδαιμικό Κέντρο του Metropolitan Hospital πραγματοποιούνται, εκτός από ταξινόμηση των δυσλιπιδαιμιών (ετερόζυγη ή ομόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία, χυλομικροναιμία και οι άλλες σπάνιες δυσλιπιδαιμίες), σε παιδιά και σε ενήλικους και χορήγηση στοχευμένης φαρμακευτικής θεραπείας και παρεμβατική αντιμετώπιση.

Στις σοβαρές δυσλιπιδαιμίες εφαρμόζεται λιποπρωτεϊνική αφαίρεση, μια μέθοδος κατά την οποία το αίμα του ασθενούς μεταφέρεται σε ειδικά φίλτρα, τα οποία το διηθούν κατακρατώντας τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη λιποπρωτεΐνη α. Η μείωση της LDL-χοληστερόλης και της λιποπρωτεΐνης α είναι της τάξεως του 70%.

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε παιδιά και σε ενήλικους, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο των λιπιδίων που έχει καθοριστεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες με τα φάρμακα, ή έχουν αδυναμία στη λήψη τους (δυσανεξία, εγκυμοσύνη).

Δείτε επίσης