Περίπου το 12% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς πάνω από ένα χρόνο να κάνουν παιδί. Η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων, η γυναικεία για άλλο ένα τρίτο, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονται είτε σε προβλήματα και των δύο συντρόφων, είτε σε άγνωστη αιτία.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, τα αγόρια που γεννήθηκαν με βάρος χαμηλότερο του κανονικού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας, στην ενήλικη ζωή τους. Πάνω από το 10% των ανδρών και των γυναικών γεννιούνται με χαμηλό βάρος.
Ερευνητές από τη Δανία, με επικεφαλής την Anne Thorsted του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Aarhus University, στη Δανία, ανέλυσαν στοιχεία από 5.600 άνδρες και 5.400 γυναίκες. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μερικές φορές πρέπει να εξετάσουμε την πολύ πρώιμη ζωή για να βρούμε εξηγήσεις για τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή”, ανέφερε η Thorsted.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι άνδρες που είχαν γεννηθεί με χαμηλό βάρος (το κριτήριο διέφερε ανάλογα με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), είχαν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας ως ενήλικες. Δεν βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση για τις γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση πρότεινε ότι το 8,3% των αγοριών που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος κατά την κύηση παρουσίασαν υπογονιμότητα ως ενήλικες σε σύγκριση με το 5,7% των γεννηθέντων με το μέσο βάρος. Ωστόσο, η σύνδεση δεν ήταν πλέον εμφανής όταν η ερευνητική ομάδα απέκλεισε τους άνδρες που είχαν κάποια προβλήματα στα γεννητικά όργανα: είτε με την ουρήθρα είτε στους όρχεις.
Ο καθηγητής Christopher Barratt, επικεφαλής της ομάδας αναπαραγωγικής ιατρικής στο University of Dundee, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, περιέγραψε την έρευνα ως σημαντική, αλλά δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί εάν τα ευρήματα είναι ίδια και σε άλλους πληθυσμούς. Είπε ότι η μελέτη πρόσθεσε ένα άλλο κομμάτι στο παζλ σχετικά με την αιτία για την οποία ο αριθμός των σπερματοζωαρίων φαίνεται να μειώθηκε δραματικά στους δυτικούς πληθυσμούς τα τελευταία 40 χρόνια. “Όλα δείχνουν ότι μέρος της ανδρικής υπογονιμότητας είναι συνέπεια της ανάπτυξης κατά τη μήτρα”, ανέφερε.
Ο Richard Sharpe, ειδικός στις ανδρικές αναπαραγωγικές διαταραχές στο University of Edinburgh, δήλωσε ότι είναι απίθανο το μικρότερο από το μέσο όρο βάρος των αγοριών να βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες μειώσεις του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους δυτικούς πληθυσμούς. Αλλά τόνισε ότι οι παράγοντες της μήτρας είναι σημαντικοί για την ανδρική γονιμότητα.