To κρυολόγημα μειώνεται τη στιγμή που η γρίπη κορυφώνεται κάθε χειμώνα, και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Γιατί όμως συμβαίνει;
Οι ιοί είναι παράσιτα που πρέπει να μολύνουν τα κύτταρα ενός ατόμου προκειμένου να αναπαράγονται και να διατηρούνται στο περιβάλλον. Κάποιοι ιοί επηρεάζουν έναν ευρύ αριθμό κυττάρων στους ανθρώπους και τα ζώα, και μερικοί έχουν προδιάθεση για ορισμένα μέρη του σώματος.
Ο ιός της πολιομυελίτιδας, για παράδειγμα, τείνει να προτιμά τα εντερικά κύτταρα επειδή είναι πιο δεκτικά στην εισβολή. Η βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι πιο εύκολο να μολύνουν τα κάτω αναπνευστικά σημεία του πνεύμονα. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος προσβάλλουν τα κύτταρα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως η μύτη και ο λαιμός, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα εύκολο να εξαπλωθούν. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα άτομο μπορεί να γίνει φορέας ενός ιού χωρίς να αρρωστήσει ο ίδιος.
Τώρα μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences βρήκε ότι είναι απίθανο να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα τον ιό της γρίπης και τον ιό του κρυολογήματος.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον δρα Pablo Murcia ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 36.000 άτομα που έδωσαν δείγματα από το λαιμό και τη μύτη τους σε βάθος εννέα ετών.
Τα δείγματα εξετάσθηκαν για 11 ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων οι ρινοϊοί (του κρυολογήματος), οι αδενοϊοί, οι ιοί Α και Β της γρίπης κ.α. Το 8% των ατόμων βρέθηκε θετικό για τουλάχιστον δύο ιούς. Όμως διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη με ιό της γρίπης μειώνει κατά 70% την πιθανότητα λοίμωξης με τον ρινοϊό του κρυολογήματος.
Όπως έδειξε η μελέτη, όσο αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης το χειμώνα, τόσο μειώνονται τα περιστατικά κρυολογήματος. Αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, είναι πιθανό ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους μέσα στον άνθρωπο (πράγμα τελικά κάνει μάλλον καλό στον ασθενή).
«Πιστεύουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί ανταγωνίζονται στην αναπνευστική οδό, πιθανώς για συγκεκριμένα κύτταρα που θα μολύνουν. Εναλλακτικά, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου στον ένα ιό, κάνει πιο δύσκολο για κάποιον άλλο ιό να προκαλέσει και αυτός λοίμωξη», δήλωσε η ερευνήτρια Sema Nickbakhsh.
Από την άλλη μεριά, όταν οι άνθρωποι κολλάνε ένα ιό, μένουν σπίτι, οπότε μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν και άλλο ιό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για τους βιολογικούς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ιούς μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση.
«Παραδοσιακά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους ιούς σε απομόνωση, είτε μόνο τους ιούς της γρίπης είτε μόνο τους ιούς κρυολογήματος. Δείξαμε ότι χρειάζεται να μελετούμε επίσης τους ιούς ταυτόχρονα όπως σε ένα οικοσύστημα. Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους ιούς θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί διαφορετικοί ιοί κυκλοφορούν σε διαφορετικές περιόδους ή γιατί πλήττουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθώς επίσης γιατί μέσα στο σώμα ορισμένοι τύποι ιών μολύνουν διαφορετικά μέρη της αναπνευστικής οδού, όπως η μύτη ή οι πνεύμονες», δήλωσε ο Murcia.