Η άσκηση το πρωί μπορεί να είναι πιο επωφελής για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι ο κιρκαδικός ρυθμός είναι σημαντικός, υπαγορεύοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη σωματική δραστηριότητα.
«Οι προηγούμενες μελέτες από το εργαστήριό μας έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 50% του μεταβολισμού είναι κιρκαδικό ενώ το 50% των μεταβολιτών στο σώμα μας ταλαντεύεται με βάση τον κιρκαδικό κύκλο. Είναι λογικό ότι η άσκηση είναι ένα από τα πράγματα που επηρεάζονται», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, ο Paolo Sassone-Corsi.
Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η κατανάλωση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του σώματος, οι επιδράσεις της άσκησης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ήταν άγνωστες. Τα μεταβολικά οφέλη από την άσκηση έχουν αποκαλυφθεί εκτενώς αλλά το ζήτημα του πότε είναι σκόπιμο να ασκηθεί κανείς έχει παραμείνει ουσιαστικά ανεξερεύνητο.
Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα έβαλε ποντίκια σε διάδρομους τρεξίματος και αξιολόγησε τις επιπτώσεις που είχε η άσκηση στον μεταβολισμό των σκελετικών μυών σε διαφορετικές ώρες. Δεδομένου ότι τα ποντίκια είναι νυκτερινά ζώα, η ομάδα “μετέφρασε” το χρονοδιάγραμμα του ποντικιού στον ανθρώπινο χρόνο.
Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση γύρω στα μέσα του πρωινού καταλήγει σε μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου που παραδίδεται στα κύτταρα και δίνει μια πιο αναζωογονητική επίδραση στο σώμα από την άσκηση το βράδυ.
Χρησιμοποιώντας μεταβολικές μεθόδους υψηλής απόδοσης για την εκτίμηση του μυϊκού ιστού των ζώων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ξεχωριστές αλλαγές στο μεταβολισμό όταν οι ποντικοί ασκούνταν κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης ανάπαυσης (ισοδύναμο με το βράδυ στους ανθρώπους) σε σύγκριση με την άσκηση κατά την πρώιμη ενεργή φάση (πρωί).
Σε σύγκριση με την άσκηση το βράδυ, η άσκηση το πρωί έκαψε περισσότερους υδατάνθρακες, κετόνες, λίπη και αμινοξέα. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HIF-1α (hypoxia-inducible factor 1-alpha) παίζει σημαντικό ρόλο, με την άσκηση να ενεργοποιεί την πρωτεΐνη με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια με βάση το επίπεδο οξυγόνου στους ιστούς. Το γεγονός ότι η HIF-1α κυμαίνεται με βάση την ώρα της ημέρας είναι ένα νέο εύρημα.
«Μπορεί να είστε πρωινό πρόσωπο ή μπορεί να είστε νυχτερινό και αυτά τα πράγματα πρέπει να ληφθούν υπόψη», είπε ο Sassone-Corsi. Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν σαφώς ότι η ώρα της ημέρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ενίσχυση της ευεργετικής επίδρασης της άσκησης στις μεταβολικές οδούς εντός του σκελετικού μυός και της συστηματικής ενεργειακής ομοιόστασης».
Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι έφηβοι τείνουν να έχουν καθυστερημένο κιρκαδικό ρυθμό σε σύγκριση με τους ενήλικες και τα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης και μελατονίνης των εφήβων κορυφώνονται αργότερα από το συνηθισμένο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο και να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου.
Πηγή: Time of Exercise Specifies the Impact on Muscle Metabolic Pathways and Systemic Energy Homeostasis.