Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας προωθεί αμφιλεγόμενη θεραπεία για το εγκεφαλικό

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, Terawan Agus Putranto, έχει προκαλέσει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα της χώρας του συστήνοντας στα νοσοκομεία της να αρχίσουν να χρησιμοποιούν μια αμφιλεγόμενη θεραπεία κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου στην οποία έχει πρωτοστατήσει.

Πολλοί γιατροί λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η διαδικασία -που ονομάζεται ενδοαρτηριακή έκπλυση με ηπαρίνη (IAHF)- λειτουργεί και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη.

«Η εν λόγω τακτική του Terawan, να υπερασπίζεται και να προωθεί μια δική του αμφιλεγόμενη θεραπεία τον καθιστά ακατάλληλο για τη θέση του υπουργού Υγείας μιας χώρας που είναι μία από τις πολυπληθέστερες στον κόσμο», λένε οι επικριτές του.

«Πρέπει πραγματικά να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας και ολόκληρη την κοινωνία», δηλώνει ο Irawan Satriotomo, νευροεπιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας και κατηγορηματικά αντίθετος στη χρήση της θεραπείας.

Η IAHF είναι μια παραλλαγή της Ψηφιακής Αγγειογραφίας (DSA), η οποία χρησιμοποιείται για να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ορατά και χρησιμοποιεί ηπαρίνη για να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων αίματος στον καθετήρα.

Mια ανασκόπηση του 2016 από πέντε Ινδονήσιους νευρολόγους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματική και ανέφερε ότι δεν συμμορφώνεται με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα θεραπείας εγκεφαλικού επεισοδίου από την American Heart Association και την American Stroke Association. Η διαδικασία έχει μικρό κίνδυνο νευρολογικών και μη νευρολογικών επιπλοκών, καθώς κίνδυνο θνησιμότητας από 0,05% έως 0,08%.

Σε μια κλινική δοκιμή σε 75 ασθενείς που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Bali Medical Journal, ο Terawan ανέφερε ότι η IAHF θα μπορούσε να “βελτιώσει σημαντικά την μυϊκή δύναμη” σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο εγκεφαλικό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι “στατιστικά μη πειστικά”, είπε ο Rizqy Amelia Zein, ένας ακτιβιστής και ένας κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Airlangga. Αντί για την τυχαιοποίηση των ασθενών σε ομάδα θεραπείας και ομάδα ελέγχου, ο Terawan μέτρησε τη μυϊκή δύναμη στους ασθενείς πριν και μετά τη θεραπεία, μια πολύ ασθενέστερη δοκιμαστική μελέτη. Χρησιμοποίησε μια διεθνώς αποδεκτή δοκιμασία για τη μέτρηση της μυϊκής δύναμης -τη δοκιμή χειροκίνητων μυών- η οποία χρησιμοποιεί μια κλίμακα από ένα έως έξι, αλλά ανέφερε ανεξήγητα τις μέσες τιμές των 30,21 και 36,27 σε ασθενείς πριν και μετά τη θεραπεία, αντίστοιχα.

Το 2019, ο Terawan δημοσίευσε μια μελέτη για την IAHF σε 17 παιδιά με αυτισμό, όπου ισχυρίστηκε ότι υπέστησαν θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών. Η ιδέα θεωρείται αβάσιμη γιατί ο αυτισμός δεν έχει σχέση με την αγγειοποίηση του εγκεφάλου.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχεδιάζει ο Terawan να εισαγάγει αυτή τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Terawan, που έχει ειδίκευση ακτινολόγου, και έγινε υπουργός υγείας τον Οκτώβριο του 2019, έχει μετατρέψει αυτό το διαγνωστικό εργαλείο σε θεραπεία, προφανώς εφαρμόζοντας επιπλέον ηπαρίνη για να απομακρύνει τυχόν θρόμβους αίματος που μπορεί να έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ανέπτυξε τη θεραπεία ενώ ήταν στο Νοσοκομείο Στρατού του Gatot Soebroto και σύμφωνα με πληροφορίες τη χρησιμοποίησε σε χιλιάδες ασθενείς από το 2012, ενώ το 2018. Σε μια δήλωσή του σε ιστότοπο ειδήσεων η χρέωση είναι 1.800 δολάρια ανά θεραπεία.

Δείτε επίσης