Κριτική στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας, επιχειρεί η ομάδα συμβούλων πολιτικής και υπηρεσιών υγείας re.for.med.
Γίνεται η επισήμανση ότι εάν υπήρχε η ορθολογική αναγνώριση της πρωταρχικής ανάγκης ανάπτυξης εθνικού μηχανισμού Health Technology Assessment (HTA), σήμερα πιθανώς να μη μιλούσαμε για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, καθώς χώρες με παράδοση στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καταλήγουν σε άλλες προτεραιότητες, σε σχέση με την εφαρμογή καθολικών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Σε άλλες χώρες του εξωτερικού τα φάρμακα αξιολογούνται κυρίως, για να αποφασισθεί η θέση τους στις γραμμές των θεραπευτικών αγωγών και εν συνεπεία, η θέση τους στα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης, καθώς ένα Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφηση, πρέπει πάνω απ’ όλα να αποδίδει εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια, το πρωτόκολλο με το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται η διαδικασία της ιατρικής συνταγογραφίας για κάθε φάρμακο.
Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί απλά μια ηλεκτρονική απεικόνιση του Θετικού Καταλόγου. Η σχεδίαση/δημιουργία και η συνεχής ανανέωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, οφείλει και πρέπει να είναι βασική μέριμνα ενός εθνικού οργανισμού HTA. Η ψηφιακή τους δε ενσωμάτωση αποτελεί βασική φροντίδα του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να αντιμετωπίζει μία τέτοια υπηρεσία ως ένα βασικό υποστηρικτικό εργαλείο στο έργο του. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την απαραίτητη αλλαγή προσανατολισμού του core business της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, δεν υπάρχει όμως η πολυτέλεια του χρόνου μπροστά στο μεγάλο αριθμό νέων θεραπειών που βρίσκονται προ των πυλών.
Συνεπώς, πρέπει:
- να νομοθετηθεί ο Οργανισμός HTA, ο οποίος εκτός των άλλων, θα καθορίζει τη θέση κάθε φαρμάκου στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
- η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να μετασχηματιστεί σε επίπεδο core business, υποστηρίζοντας κυρίως την απόδοση υπηρεσιών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ως υποχρεωτικές κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογραφίας των θεραπόντων ιατρών.
- η τελική εφαρμογή (GUI1) της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, οφείλει και πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά με τη χρήση των ιδίων παρεχόμενων από το κεντρικό σύστημα διεπαφών διαλειτουργικότητας.
- η χρήση των υπηρεσιών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (για την ενιαία εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων) οφείλει να επεκταθεί και στην περίπτωση των Νοσοκομείων, με τη διασύνδεση των πληροφοριακών τους συστημάτων, ομοίως μέσω των προαναφερόμενων διεπαφών διαλειτουργικότητας.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο, κάθε Νοσοκομείο θα μπορεί να ακολουθεί ταυτόχρονα κάθε εξέλιξη στα ενιαία θεραπευτικά πρωτόκολλα, διατηρώντας μάλιστα το δικό του περιβάλλον χρήσης σε επίπεδο πληροφοριακού συστήματος. Γεγονός το οποίο επιταχύνει την εφαρμογή και μπορεί άμεσα να υποστηριχθεί και από την ΗΔΙΚΑ και από την τρέχουσα διάρθρωση της αγοράς.
Η ηλεκτρονική απόδοση είναι μια επένδυση που επιβάλλεται να αποτελέσει προτεραιότητα στον τρέχοντα προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας. Συνεπώς, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και χρήσης του συστήματος, πρέπει να αναβαθμιστεί, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις προσδοκίες όλων, για τον ψηφιακό κόσμο της υγείας στη χώρα μας. Οι περιστάσεις είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ.
Πηγή: Health Daily