Το πρώτο κρούσμα του κορoνοϊού COVID-19 στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορoνοϊού COVID-19 στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόσφατα ταξίδεψε στη Βόρεια Ιταλία.

Η γυναίκα νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και έχει ήπια συμπτώματα. Tο κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε ενημέρωση για τον κορoνοϊό και τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί από ύποπτα κρούσματα από τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κι επιστημονικού συνεργάτη του ΕΟΔΥ. Όπως έγινε γνωστό, οικειοθελώς απομονώνονται όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί στο αεροπλάνο, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία. Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Αμέσως αναμεταδόθηκε η είδηση για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα από την τουρκική εφημερίδα Hurriyet με την επισήμανση «Μετά το Ιράν και το Ιράκ άλλος ένας γείτονάς μας είναι θετικός στον κορoνοϊό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη φάση της ανάσχεσης της διάδοσης του ιού Covid-19, δήλωσε η Eυρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παραδοθεί στον πανικό και θα πρέπει να είναι προσεκτική ως προς την παραπληροφόρηση για τον ιό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Η ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ιού πρέπει να αποφευχθούν.

Οδηγίες για την προστασία από τον ιό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανάρτησή της στο Twitter υπενθυμίζει στους πολίτες τις οκτώ ατομικές συμβουλές προστασίας απέναντι στον ιό. «Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, ασπίδα μας η γνώση» αναφέρει στην ανάρτησή της η γ.γ Πολιτικής Προστασίας.

Οι οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
    Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση σε κλειστό κάδο.
    Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Δείτε επίσης