Κορωνοϊός: Μπορεί να διασωληνωθεί το 15% των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αρχίζει να πιέζεται από τα αποτελέσματα του κορωνοϊoύ.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 530, εκ των οποίων τα 98 είναι ορφανά, δηλαδή έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα ενώ έχουν ελεγχθεί περίπου 8.000 δείγματα για την παρουσία του ιού SARS-COV-2. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 100, εκ των οποίων 18 είναι διασωληνωμένοι.

«Πολλοί από αυτούς τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, θα διασωληνωθούν επίσης. Είναι μία σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία»,  ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το 79% από αυτούς που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και το 54% είναι άνδρες. Το 47% των νοσηλευομένων είναι άνω των 65 ετών.

Οι άνθρωποι που πέθαναν από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 είναι 13.

Οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο 13ος ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών. Όλοι ήταν άντρες, εκτός από μία γυναίκα 93 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πέθαναν είναι τα 76 έτη.

Εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν πάρει 19 άτομα.

«Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 64 ετών είναι το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά εδώ δεν υπάρχει εμβόλιο, προς το παρόν. Δεν υπάρχει έγκυρη και τεκμηριωμένη, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, θεραπεία. Όλα είναι στο αρχικό στάδιο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Κανείς, εκτός από τους 19 συμπολίτες μας που πήραν εξιτήριο έως σήμερα, δεν έχει ακόμα ανοσία. Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους, δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Έχουμε να κάνουμε με ένα ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται σύνορα, δεν σέβεται ηλικίες, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Αυτό μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες βδομάδες στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στα ποσοστά θνητότητας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως μία μεγάλη σειρά ασθενών από ξένη χώρα, έδειξε πως η θνητότητα ήταν έως και 27% για τους άνω των 85, μεταξύ 3% και 11% για τους 65-84 ετών, 1%-3% για τους 55-64 και κάτω από 1% για τους 20-54 ετών.

To τσιγάρο και η ανοσία της αγέλης

Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους, δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους.

«Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Εγώ γνωρίζω από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς, πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται» ανέφερε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Είμαστε στην αρχή, αλλά πρέπει να το πω: Έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι υπόλοιποι σχεδιασμοί. Όντως είμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη, είναι η ουρά της γρίπης όπου περίπου 9% αυτών που ελέγχονται για γρίπη είναι θετικοί από τα πανελλαδικά δεδομένα και από δεδομένα που έχω από προσωπική επικοινωνία με εργαστήρια αναφοράς. Και ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ο νέος ιός. Αυτό μπερδεύει λίγο την κατάσταση όσον αφορά sτη διαγνωστική και για αυτό πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση.  Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ιοί του αναπνευστικού μπορεί να αφήσουν έναν βήχα που επιμένει, ο οποίος μπορεί να επιμένει από 2 έως και αρκετές εβδομάδες και να χρειάζεται ειδική θεραπεία… Περιμένουμε μια αρρώστια η οποία είναι σοβαρή, η οποία στο 5% των περιπτώσεων γίνεται critical ill, δηλαδή σοβαρά άρρωστος κάποιος και χρειάζεται ΜΕΘ να διασωληνωθεί. Ποσοστό της τάξης του 15%, ιδιαίτερα από τις νέες εισαγωγές, μπορεί να διασωληνωθεί».

Σχετικά με τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, που σημαίνει να νοσήσει το 60-70% του πληθυσμού, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιποι, οι ειδικοί θέλουν να αργήσει. Γιατί; Για να έχουν περισσότερα δεδομένα για τη θεραπεία και για ένα καινούριο εμβόλιο. Βέβαια, τα εμβόλια δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικά. Σήμερα θεωρείται ότι απέχουμε πολύ από ένα επιτυχημένο κατά 100% εμβόλιο.

Δείτε επίσης