Ο κορωνοϊός προσβάλλει και νεαρά, υγιή άτομα

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τα περιστατικά κορωνοϊού, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης στο Mega.

Ο κ. Τζουβελέκης εξήγησε ότι η κατάσταση στο Σωτηρία είναι ελεγχόμενη και το σύστημα  υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κρούσματα που προσέρχονται. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί η ροή των ασθενών από κορωνοϊό τις επόμενες ημέρες.

Το «Σωτηρία» δέχεται 15 με 20 ύποπτα περιστατικά την ημέρα και αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα στις ΜΕΘ, ενώ θα ανοίξει μια μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία διαθέτει υλικοτεχνικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

«Ο κίνδυνος είναι τεράστιος ειδικά για άτομα που έχουν νοσήσει σοβαρά», τόνισε ο κ. Τζουβελέκης, προσθέτοντας ότι «οι ασθενείς βιώνουν την ασθένειά τους, αισθανόμενοι το άγχος του επικείμενου θανάτου και γι’ αυτό το λόγο τους υποστηρίζουν και ψυχολογικά».

Την αγωνία όσων δουλεύουν στο σύστημα υγείας να μη χαθεί κανείς από την αλυσίδα σωτηρίας των ασθενών εκφράζει η και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα έκανε λόγο για αυστηρά πρωτόκολλα που μπαίνουν σε εφαρμογή, όταν έρχονται σε επαφή με ασθενή που νοσεί από κορωνοϊό: «Προσέχουμε ακόμα και τον τρόπο που βγάζουμε τα βρόμικα ρούχα, για να μην κινδυνεύσουμε εμείς αλλά και κανείς άλλος. Πρέπει στους αναπνευστικούς ασθενείς να παρακολουθούμε συνεχώς το οξυγόνο τους και να προσαρμόζουμε ανάλογα την οξυγονοθεραπεία ή και την υποστήριξη της αναπνοής». Και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε πάντα να πείσουμε τους ασθενείς μας να μην καπνίζουν, δεν έχουμε προς το παρόν αρκετά στοιχεία συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό».

Όσον αφορά τους νεότερους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, η κα Γκάγκα διευκρινίζει: «Νοσηλεύουμε και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου, κάποιοι είναι απολύτως υγιείς ή ακόμα και αθλητές. Σίγουρα η κατάσταση του ανοσοποιητικού έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι άτρωτος».

Τα συμπτώματα είναι κακουχία, καταβολή, πυρετός -όχι απαραίτητα υψηλός- και βήχας. Μερικές φορές και γαστρεντερικά συμπτώματα. Η σύσταση είναι ότι με ήπια συμπτώματα, καθόμαστε σπίτι ενώ με έντονα συμπτώματα ή δύσπνοια να επικοινωνήσουμε με γιατρό ή και να πάμε στο νοσοκομείο. Τα έντονα συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν κάθε άρρωστο.

Δείτε επίσης