Έχουν διενεργηθεί έως σήμερα 13.477 διαγνωστικά τεστ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 966. 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. “Κανένας μας δεν έχει ανοσία από τη νόσο. Σιγά–σιγά κάποιοι θα αποκτούν”, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Σχετικά με τα τεστ που υπάρχουν για τον κορωνοϊό SARS-COV-2 o κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου”.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. “Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας”, τόνισε ο καθηγητής.
Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα από τα Πανεπιστήμια μας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.
Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκε χθες, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε χωρίς να εφαρμόσουμε καθόλου μέτρα. “Δεν θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε ο κ. Τσιόδρας. “Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας. Παρόλα αυτά, ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό, θα σώζονταν περίπου 8.000.000 ζωές. Βλέπετε λοιπόν, ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα”.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος ιός, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και περίπου ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική, χρειάζονται διασωλήνωση.
Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε λέγοντας: “Είναι σαφές σε εμένα ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα για αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη φάση της επιδημίας. Θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για άλλους σκοπούς από αυτούς που διαφημίζονται αυτές τις ημέρες και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δίνεται και υπάρχει προτεραιότητα για τον μοριακό έλεγχο, που είναι και ο έλεγχος ο οποίος είναι ο διαγωνιστικός για τη νόσο. Το να κάνεις ένα τεστ αντισώματος και να είναι αρνητικό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί μπορεί να είσαι στην τρίτη ή στην τέταρτη ημέρα από τη νόσο, να μην έχεις προλάβει να αναπτύξεις τα αντισώματα τα οποία θα ανιχνεύσει το τεστ και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Είναι λάθος πληροφορία. Επίσης, μπορεί να είναι ψευδώς θετικό. Να σου λέει ότι έχεις περάσει τη νόσο γιατί είχες εκτεθεί σε ένα «ξαδερφάκι» αυτού του κορωνοϊού και να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «διασταυρούμενη αντίδραση». Θέλει πάρα πολλή προσοχή. Τα τεστ αντισωμάτων ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους. Θα χρησιμοποιηθούν από την Πολιτεία όταν και όποτε πρέπει. Φυσικά παρακολουθούμε και τις διεθνές εξελίξεις σε σχέση με αυτό το θέμα”.
Τα φάρμακα
Σχετικά με τη θεραπεία και αν υπάρχει κάτι νεότερο, ελέγχεται η χρήση φαρμάκων τα οποία έχουν αποτελεσματικότητα για τον ιό, με βάση μοντέλα από εργαστηριακά πειράματα και προκρίνεται η χρήση των σκευασμάτων αυτών για ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Σίγουρα ο κατά σειρά προτεραιότητας τα κύρια φάρμακα είναι η ρεμντεσιβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, σε άλλους συνδυασμούς.
Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς, γιατί ο κορωνοϊός SARS-COV-2 φαίνεται ότι προσβάλλει και τον καρδιακό ιστό με τρόπο που δεν είναι καλά κατανοητός ακόμα.
Τα περισσότερα θεραπευτικά σχήματα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, δίνονται σε έδαφος πολύ προσεκτικής παρακολούθησης των ασθενών, ώστε να καταγράφονται και οι παρενέργειες και να παρακολουθούνται οι ασθενείς προσεκτικά από γιατρούς.