Ο κορωνοϊός SARS-COV-2 ανιχνεύθηκε 4 μέτρα μακριά από ασθενή σε νοσοκομείο

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό είναι τα σχετικά μεγάλα σταγονίδια που παράγονται όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.

Όμως εκπέμπουμε επίσης μικροσκοπικά σταγονίδια μιλώντας και αναπνέοντας. Η παρουσία του κορωνοϊού σε επαρκείς ποσότητες στο εσωτερικό αυτών των σταγονιδίων (αερόλυμα) αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής συζήτησης. Για προληπτικούς λόγους, οι ΗΠΑ συνέστησαν να καλύπτουμε το πρόσωπο ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να μολύνουμε άλλους ανθρώπους μιλώντας ή αναπνέοντας.

Τώρα, μια νέα μελέτη βρήκε ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2 μολύνει τόσο τις επιφάνειες όσο και τον αέρα κοντά σε ασθενείς και σε απόσταση μέχρι 4 μέτρα απ’ αυτούς.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Ουχάν και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CDC Emerging Infectious Diseases. Εντόπισε την απόσταση του ιού, αλλά όχι και την ποσότητά του. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι ο ιός, που εκτινάσσεται στον αέρα από τα φταρνίσματα ή τις αναπνοές των ασθενών, μπορεί να φθάσει σε απόσταση μέχρι 4 μέτρα, δεν σημαίνει ότι είναι σε ποσότητα αρκετή για να μολύνει κάποιον.

Οι Κινέζοι επιστήμονες πήραν δείγματα από μια υπηρεσία ανάνηψης (15 ασθενείς) του νοσοκομείου εκστρατείας Χουοσενσάν της Ουχάν από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου, καθώς και από μια υπηρεσία γενικής φροντίδας με λιγότερο σοβαρά νοσούντες (24 ασθενείς).

Δείγματα ελήφθησαν από το πάτωμα, τα ποντίκια των υπολογιστών, τους σκουπιδοτενεκέδες, τα κάγκελα των κρεβατιών, τις μάσκες των ασθενών, τους εξοπλισμούς προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, τα στόμια εξαερισμού καθώς και από τον αέρα των δωματίων σε πολλά σημεία.

«Ο SARS-CoV-2 είχε ευρεία διάδοση στον αέρα και πάνω στην επιφάνεια των αντικειμένων στις υπηρεσίες ανάνηψης και γενικής φροντίδας, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει εν δυνάμει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και για άλλες κοντινές επαφές», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι πιο μολυσμένες ζώνες ήταν κοντά σε ασθενείς που βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα πιο μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα ποντίκια των υπολογιστών και ακολουθούσαν οι σκουπιδοτενεκέδες, τα κρεβάτια και τα πόμολα στις πόρτες.

Οι μισές από τις σόλες των παπουτσιών του νοσηλευτικού προσωπικού είχαν επίσης τον ιό.

«Συνιστούμε μετ’ επιτάσεως στον κόσμο να απολυμαίνει τα παπούτσια του πριν βγει από τις υπηρεσίες όπου βρίσκονται ασθενείς της Covid-19», είπαν οι ερευνητές. Συμβουλεύουν επίσης να απολυμαίνονται οι μάσκες μετά τη χρήση, πριν απορριφθούν.

Ο ιός εντοπίσθηκε και στον αέρα, συχνότερα κοντά στο κρεβάτι του ασθενούς παρά κοντά στους σταθμούς εργασίας των γιατρών.

Σε μια περίπτωση, οι ερευντηές βρήκαν τον κορωνοϊό σε απόσταση τέσσερα μέτρα από τον άρρωστο και έγραψαν πως «η μέγιστη απόσταση της μετάδοσης σταγονιδίων του SARS-CoV-2 μπορεί να είναι τα τέσσερα μέτρα».

Ο ιός βρέθηκε επίσης στο στόμιο εξαερισμού δωματίων.

Δεδομένης της σημαντικής μόλυνσης του περιβάλλοντος των ασθενών, οι ερευνητές εκτιμούν πως «η απομόνωση κατ’ οίκον ανθρώπων με ένα ύποπτο κρούσμα Covid-19 μπορεί να μην αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική ελέγχου».

Δείτε επίσης