COVID-19: Θεραπευτικές ελπίδες από τη ρεμντεσιβίρη

Απαιτούνται επειγόντως αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο COVID-19 που προκαλείται τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ο πολλαπλασιαμός του ιού εξαρτάται από την ιική πολυμεράση εξαρτώμενη από το RNA (RdRp) και αποτελεί πιθανό στόχο της θεραπείας.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έδειξαν ότι το φάρμακο ρεμντεσιβίρη (remdesivir) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην παύση του μηχανισμού αντιγραφής του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Chemistry.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει μια άλλη μελέτη για το πώς λειτουργεί η ρεμντεσιβίρη ενάντια στον κορωνοϊό MERS-CoV ο οποίος προκαλεί το Αναπνευστικού Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS: Middle East Respiratory Syndrome).

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε τα ίδια αποτελέσματα με τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο Matthias Götte, πρόεδρος της ιατρικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Λάβαμε σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα με αυτά που αναφέραμε προηγουμένως με τη νόσο MERS, οπότε βλέπουμε ότι το remdesivir είναι ένας πολύ ισχυρός αναστολέας της πολυμεράσης του κορωνοϊού».

Η νέα μελέτη δείχνει πώς λειτουργεί το remdesivir, το οποίο αναπτύχθηκε το 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα.

Η πολυμεράση είναι ο κινητήρας του κορωνοϊού, υπεύθυνη για τη σύνθεση του γονιδιώματος του ιού. «Εάν στοχεύσετε την πολυμεράση, ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί, οπότε είναι πολύ λογικός στόχος για θεραπεία», δήλωσε ο Götte.

Η εργασία δείχνει πώς η ρεμντεσιβίρη παραπλανά τον ιό μιμούμενη τα δομικά στοιχεία του. «Αυτές οι πολυμεράσες του κορωνοϊού μπορούν ξεγελαστούν, οπότε ο αναστολέας ενσωματώνεται πολλές φορές και ο ιός δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί», εξήγησε ο Götte.

Ο ίδιος είπε ότι με βάση προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες σε ζωικά μοντέλα και κυτταρικές καλλιέργειες, το remdesivir μπορεί να ταξινομηθεί ως “αντιιικό άμεσης δράσης” κατά του SARS-CoV-2. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει νεότερες κατηγορίες αντιιικών φαρμάκων που παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένα στάδια του κύκλου ζωής του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτής της άμεσης δράσης ενισχύει την υπόσχεση των κλινικών δοκιμών για το remdesivir σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.

Ενώ ο Götte είπε ότι τα στοιχεία δικαιολογούν τις κλινικές δοκιμές, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται στο εργαστήριο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν πώς λειτουργεί ένα φάρμακο στον άνθρωπο.

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο Götte, του οποίου η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Καναδικά Ινστιτούτα Έρευνας Υγείας, το Major Innovation Fund του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και τη φαρμακοβιομηχανία Gilead που κατασκευάζει το remdesivir.

Το εργαστήριο του Götte είχε προηγουμένως εργαστεί για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και τον ιό της ηπατίτιδα C, αλλά πριν από μερικά χρόνια στράφηκε σε ιούς με το υψηλότερο επιδημικό δυναμικό. Το εργαστήριο ειδικεύεται σε ιικές πολυμεράσες.

Ο Götte είναι αισιόδοξος ότι η πρωτοφανής έρευνα που διεξάγεται παγκοσμίως και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών θα οδηγήσει στην ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο COVID-19. «Είμαστε απελπισμένοι, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τη μπάρα ψηλά για οτιδήποτε θέτουμε σε κλινικές δοκιμές», είπε.

Η ρεμντεσιβίρη είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που εξετάζονται σε δοκιμές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συγκρίνοντας τις πιθανές θεραπείες σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 σε 12 χώρες. Ο Götte είπε ότι μπορούμε να αναμένουμε αποτελέσματα από σημαντικές κλινικές δοκιμές από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Δείτε επίσης