Covid-19: Τι απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το οξύμετρο

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σε ερώτηση για το αν πρέπει να παρακολουθούμε την πτώση του οξυγόνου στον οργανισμό με τη χρήση οξύμετρου, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση λόγω κορωνοϊού, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει λόγος να έχει ο καθένας μία τέτοια συσκευή στο σπίτι του.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Την υποξυγοναιμία θα τη διαγνώσει ο γιατρός, ο οποίος διαθέτει το οξύμετρο. Τη συγκεκριμένη συσκευή διαθέτουν ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα για λόγους παρακολούθησης των παραμέτρων του χρόνιου προβλήματός τους».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι είχε ξαναμιλήσει για το φαινόμενο άνθρωποι με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα τους, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζουν δύσπνοια. Πρόκειται για την «σιωπηλή υποξία» (ανεπαρκής οξυγόνωση των ιστών), που σημαίνει ότι ενώ οι πνεύμονες τους είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι πνεύμονες τους δεν οξυγονώνουν καλά το αίμα τους, όμως οι ασθενείς νιώθουν σχετικά καλά, τη στιγμή που οι γιατροί αναρωτιούνται αν πρέπει να τους διασωληνώσουν”.

Να σημειωθεί ότι Αμερικανοί γιατροί έχουν συστήσει την αγορά οξύμετρου. Μάλιστα, σε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης, ο έμπειρος εντατικολόγος Ρίτσαρντ Λέβιταν συστήνει παλμικό οξύμετρο (συσκευές μέτρησης του οξυγόνου τους και παράλληλα των παλμών της καρδιάς) στο σπίτι τους. Έτσι θα μπορούν να προειδοποιηθούν ότι η κατάσταση τους επιδεινώνεται, προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια πιο έγκαιρα και ίσως να αποφύγουν την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Aναλυτικά η απάντηση του κ. Τσιόδρα είχε ως εξής:

«Δύσκολη ερώτηση. Το έχω σκεφτεί πάρα πολύ. Είχα μιλήσει μάλιστα και μια φορά πριν περίπου νομίζω μία εβδομάδα, είχα μιλήσει για αυτή τη σιωπηλή υποξυγοναιμία και την ανάγκη να έχει κανείς οξύμετρο ή όχι να παρακολουθεί το οξυγόνο του.

Εγώ νομίζω πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, πρώτον για τα συμπτώματα. Και χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανανέωσε τη λίστα συμπτωμάτων. Έβαλε και μερικά καινούρια μέσα, από αυτά που αναφέραμε, όπως τη διαταραχή ή απώλεια στη γεύση ή στην όσφρηση, τον πονοκέφαλο, τα ρίγη ή τις έντονες μυαλγίες, προσπαθώντας να καλύψει το φάσμα αυτό που ονομάζουμε ελαφρά συμπτωματολογία.

Σας μίλησα εχθές για ένα περιστατικό που είχε χαμηλή, που είχε ένα πονόλαιμο, δεν το είχε αξιολογήσει σωστά και οδήγησε σε μετάδοση.

Προσπαθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να καλύψει όσο μπορεί περισσότερο, και να αφήσει ένα μικρό ποσοστό έξω, αυτούς που ονομάζουμε ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς.

Ασυμπτωματικός είναι αυτός που δεν έχει κανένα σύμπτωμα και μπορεί να σε κολλήσει. Αυτό που λέγαμε, θεωρούμε τον εαυτό μας μολυσμένο. Προσυμπτωματικό εννοούμε αυτόν που δεν έχει κανένα σύμπτωμα, μπορεί να σε κολλήσει, αλλά σε λίγες μέρες εμφανίζει τα συμπτώματα.

Δημοσιεύτηκε μια αμερικάνικη μελέτη, προχθές Πέμπτη, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν συμπτώματα και μπορεί να κολλήσουν τους άλλους. Το ξέραμε, το γνωρίζαμε. Αυτό που ήταν ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη, είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν είχαν συμπτώματα και μπορούσαν να σε κολλήσουν, κάποια στιγμή εμφάνισαν συμπτώματα. Και ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 10% δεν εμφάνισε καθόλου συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, το 50% των μεταδόσεων προερχόταν από αυτούς τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που είχαν ή ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα και μετά εμφάνιζαν συμπτώματα. Και αυτό δείχνει το πόσο ύπουλα συμπεριφέρεται ο ιός. Μέσα σε αυτές τις ύπουλες εκδηλώσεις είναι και η σιωπηλή υποξυγοναιμία, που λέει ο αγαπητός δημοσιογράφος.

Θέλει προσοχή. Εγώ νομίζω ότι θέλει ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα, θέλει παρακολούθηση και εργαστηριακό έλεγχο. Τώρα θα διευρυνθούν και τα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου για ανθρώπους που έχουν συμπτώματα και αυτό καθόλου δεν βάζει στο περιθώριο τις ομάδες που ελέγχαμε μέχρι τώρα, αυτές εξακολουθούν να ισχύουν.

Και την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν θα σου δώσει τη θεραπεία το οξύμετρο. Τη θεραπεία θα σου τη δώσει ο γιατρός. Οξύμετρα έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι έχουν χρόνια καρδιακά προβλήματα ή πνευμονολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα οι πνευμονοπαθείς και φαίνεται ότι οι πνευμονοπαθείς είναι μια από τις κύριες ομάδες κινδύνου από αυτό τον ιό.

Αυτοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όπως τα χρησιμοποιούσαν και θα έχουμε μια επαγρύπνηση, γιατί φυσικά η πτώση του οξυγόνου μπορεί να οφείλεται και σε άλλα νοσήματα, όχι μόνο στο νέο ιό. Και θα έχουν την επαγρύπνηση ώστε να ενημερώσουν τον γιατρό τους και να τους παρακολουθήσει. Τώρα, να έχει όλος ο πληθυσμός ένα οξύμετρο, εγώ δεν είμαι προπαγανδιστής αυτής της στρατηγικής. Εγώ είμαι ότι επιτηρούμε την υγεία μας, επικοινωνούμε με γιατρό, ο γιατρός έχει οξύμετρο και μας ελέγχει».

Δείτε επίσης