Covid-19: Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2

Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2, το οποίο βοηθάει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως προκύπτει από μία ευρωπαϊκή έρευνα σε ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν και στην Ελλάδα.

Ο κορωνοϊός προσδένεται στον υποδοχέα ACE2, που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Αυτό του επιτρέπει να εισδύσει μέσα τους και να τα μολύνει. Υψηλά επίπεδα ACE2 υπάρχουν στους πνεύμονες και πιστεύεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιδείνωση της νόσου Covid-19.

Η νέα έρευνα μελέτησε τα επίπεδα ACE2 μόνο στο πλάσμα αίματος και όχι σε ιστούς όπως των πνευμόνων.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Στη μελέτη συμμετείχε ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν») και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Το εύρημα ίσως να εξηγεί γιατί σε όλον τον κόσμο πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19 και πεθαίνουν από αυτή τη νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Adriaan Voors του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν, ανέλυσαν δείγματα από δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Μια πρώτη ομάδα περιλάμβανε 1.485 άνδρες και 537 γυναίκες ενώ τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε μια δεύτερη ομάδα με 1.123 άνδρες και 575 γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα ήταν 69 για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες ενώ στη δεύτερη ομάδα ήταν 74 και 76 αντίστοιχα.

Το ACE2 βρίσκεται όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στην καρδιά, τα νεφρά και τους ιστούς που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στους όρχεις. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ρύθμισή του στους όρχεις μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ACE2 στους άνδρες και γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στο COVID-19.

Υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη από το γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν μόνο τις συγκεντρώσεις του ACE2 στο πλάσμα, όχι στους ιστούς, οπότε δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι συγκεντρώσεις στο αίμα είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους ιστούς. Το ACE2 στους πνευμονικούς ιστούς πιστεύεται ότι είναι σημαντικό για ιογενή λοίμωξη των πνευμόνων και όχι οι συγκεντρώσεις στο αίμα.

Δείτε επίσης