Τα αποτελέσματα μιας μελέτης δείχνουν ότι η βίγκαν δίαιτα δεν είναι επιζήμια για την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη σε υγιείς νεαρές γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι η υπομέγιστη αντοχή μπορεί να είναι καλύτερη στους βίγκαν σε σύγκριση με τους παμφάγους. Επομένως, αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη γενικότερη λαϊκή πεποίθηση.
Επικρατεί η αντίληψη μεταξύ αθλητών και προπονητών ότι μια δίαιτα vegan σχετίζεται με χαμηλή απόδοση ή αδυναμία. Αυτή η ιδέα θεωρείται κοινή λογική αλλά μια νέα καναδική μελέτη δείχνει ότι η vegan διατροφή είναι καλύτερη για την αθλητική απόδοση σε σχέση με μια παμφάγα διατροφή.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα της φυτικής διατροφής στον αθλητισμό. Ντοκιμαντέρ όπως το The Changer Changer δείχνουν υψηλού επιπέδου επαγγελματίες αθλητές που είναι χορτοφάγοι. Ο NBA MVP Chris Paul είπε πρόσφατα ότι η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής τον βοηθά να συμβαδίσει με τους συμπαίκτες του που έχουν το μισό της ηλικίας του.
Η μελέτη από το Τμήμα Επιστήμης Άσκησης στο University of Québec, πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τις διαφορές αντοχής και μυϊκής δύναμης μεταξύ των συμμετεχόντων. Εξέτασε 56 αθλήτριες, οι μισές από τις οποίες ήταν vegan για δύο χρόνια και οι άλλες μισές ακολουθούσαν μια παμφάγα διατροφή. Κατέγραψε το VO2 max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) το οποίο μετρά τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης.
Οι δοκιμές εξέτασαν την αντοχή μέσω μηχανών πίεσης ποδιών και βραχιόνων, καθώς και την αντοχή σε στάσιμο ποδήλατο μετρώντας πόσο χρονικό διάστημα που οι αθλήτριες μπορούσαν να ενεργούν στο 70% της μέγιστης ισχύος τους πριν σταματήσουν. Διαπιστώθηκε ότι οι vegan αθλήτριες είχαν καλύτερο VO2 Max και επίσης μπορούσαν να εργαστούν σκληρότερα πριν φτάσουν στην εξάντληση. Οι vegans είχαν σημαντικά υψηλότερο εκτιμώμενο VO2 max (44,5 ± 5,2 έναντι 41,6 ± 4,6 ml / kg / min αντίστοιχα) και υπομέγιστο χρόνο αντοχής έως την εξάντληση (12,2 ± 5,7 έναντι 8,8 ± 3,0 λεπτά αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις παμφάγες.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη υπο-μέγιστη απόδοση αντοχής.
Το σώμα σπάνια χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ως καύσιμο και βασίζεται σε σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Υπάρχει υψηλότερη ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων σε μια φυτική διατροφή, την οποία ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει γρηγορότερα και που παρέχει επίσης μια έτοιμη πηγή ενέργειας για την άσκηση.
Οι ερευνητές έγραψαν: “Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη απόδοση αντοχής και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλότερη αποθήκευση γλυκογόνου των μυών στους vegan αθλητές”.
Και πρόσθεσαν: “Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν την καλύτερη απόδοση αντοχής στους vegans θα μπορούσαν να είναι το χαμηλότερο οξειδωτικό στρες και η χαμηλότερη φλεγμονή. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια είναι χρήσιμα για προπόνηση αντοχής και δραστηριότητες υψηλής απόδοσης. Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής βίγκαν διατροφής”.
Πηγή: Boutros GH, Landry-Duval MA, Garzon M, Karelis AD. Is a vegan diet detrimental to endurance and muscle strength? Eur J Clin Nutr. Published online April 24, 2020.