Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Οι μοναδικές ελληνικές παραλίες προσφέρονται για χαλάρωση ενώ η κολύμβηση είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάκτηση καλής φυσικής κατάστασης για τους συμπολίτες μας που εγκατέλειψαν την άσκηση και στράφηκαν στην πολυφαγία κατά την παραμονή τους στο σπίτι την περίοδο του κορονοϊού.
Ωστόσο δυσάρεστα απρόοπτα υγείας δεν λείπουν από τις παραλίες και τα μέτρα πρόληψης είναι απαραίτητα. Κοινά προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις παραλίες και μέτρα πρόληψης σοβαρών προβλημάτων:
Α. Εγκαύματα
Η βλάβη από τον ήλιο προσβάλλει αρχικώς επιφανειακά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιφανειακού ερεθισμού με μικρή ερυθρότητα και πόνο. Καθώς η βλάβη προχωράει βαθύτερα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η ερυθρότητα γίνεται πιο έντονη, ο πόνος αυξάνεται εμφανίζονται φουσκάλες ή πρήξιμο.
Τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και να απαιτηθεί νοσηλεία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές άμεσες επιπλοκές είναι τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ανοσοκαταστολή). Εκτός από τις βλάβες του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προσβληθεί και ο οφθαλμός με ηλιακό έγκαυμα και θάμβος οράσεως. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και θεραπεία των εγκαυμάτων:
- Το καλύτερο μέτρο είναι η αποφυγή προσβολής από έγκαυμα, με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και την χρήση αντηλιακών γυαλιών και γαλακτωμάτων με υψηλό δείκτη προστασίας.
- Σε μικρά επιφανειακά εγκαύματα, συνιστώνται πλήρης αποφυγή του ήλιου, τακτικές πλύσεις με άφθονο δροσερό νερό και επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ενισχυμένη, ειδική για εγκαύματα κρέμα ενυδάτωσης, που να περιέχει αλόε βέρα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ερεθιστικά σαπούνια ή να τρίβετε με δύναμη το δέρμα. Να χρησιμοποιείτε καθαρά βαμβακερά ρούχα.
- Όταν το έγκαυμα παρουσιάζει φυσαλίδες, έχει πρήξιμο, έντονο πόνο, επεκτείνεται, καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια του σώματος, εμφανίζεται σε μωρά ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες, η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.
Β. Αφυδάτωση
Το νερό αποτελεί περίπου το 60 τοις εκατό του σωματικού βάρους και είναι απαραίτητο για την ομαλή ρύθμιση της πίεσης, τη σωστή θερμορρύθμιση, την διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων, την λειτουργία των νεφρών του ήπατος του εντέρου, την προστασία των ιστών.
Η αφυδάτωση είναι συχνή κατά την παραμονή στην παραλία διότι ο οργανισμός προσπαθώντας να διατηρήσει την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνει το ποσοστό εφίδρωσής του, χωρίς να είναι πρακτικά δυνατόν να αναπληρώσει τα υγρά που αποβάλλονται με επαρκή πρόσληψη νερού από το στόμα. Αρκετοί άνθρωποι ξεχνούν να πάρουν μαζί τους στην παραλία επαρκή ποσότητα νερού.
Άτομα υψηλού κινδύνου, είναι τα μικρά παιδιά, τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).
Η αφυδάτωση είναι πιθανό να προκαλέσει πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα, ζάλη, ξηροστομία ή στόμα που κολλάει, κόπωση. Σημεία σοβαρής αφυδάτωσης είναι η μείωση της διούρησης, η υπόταση, ο πυρετός, η ασυνήθιστη συμπεριφορά, η ταχυκαρδία, η γρήγορη αναπνοή, η υπνηλία, η ευερεθιστότητα, η σύγχυση, η λιποθυμία. Καλό είναι να αποφεύγετε τις παραλίες κατά τις μεσημεριανές ώρες, να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού, να φοράτε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.
Γ. Πνιγμός
Ο πνιγμός είναι ιδιαίτερα συχνός σε παιδιά και σε ηλικιωμένα άτομα στην χώρα μας. Ο θάνατος επέρχεται από ασφυξία μετά από την καταβύθιση του ατόμου, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αιφνίδιου νοσήματος (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου στην θάλασσα) ή άγνοιας κολύμβησης ή άλλων παραγόντων (π.χ. ρεύματα). Πολλοί πνιγμοί γίνονται κατά την διάρκεια διάσωσης των θυμάτων.
Σε επικείμενο πνιγμό:
- Μην σπεύσετε να σώσετε το θύμα, εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές.
- Mην αφήσετε το θύμα να γαντζωθεί πάνω σας.
- Απλώστε το χέρι σας ή δώστε του να πιαστεί από κοντάρι ή σανίδα από την ακτή ή εν πλω.
- Μπορείτε να του πετάξετε ένα φουσκωτό μαξιλάρι.
Όταν ο πνιγόμενος προσεγγίσει την ξηρά:
- Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.
- Εάν το άτομο δεν αναπνέει και έχετε σχετική εκπαίδευση, αρχίστε αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
- Εάν το άτομο αναπνέει, γυρίστε το στο πλάι, έτσι ώστε να μπορούν να βγουν τα υγρά από το στόμα του. Μην του δίνετε τροφή ή νερό.
Για την πρόληψη του πνιγμού, δεν πρέπει να απομακρύνεστε από την παραλία, πρέπει να κολυμπάτε σε παραλίες με ναυαγοσώστες και δεν πρέπει να κολυμπάτε όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμου και ρεύματα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770