Covid-19: Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης

Μία ευρέως συνταγογραφούμενη σε όλον τον κόσμο κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Τα εν λόγω φάρμακα, που αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολύ υδροχλωρικό οξύ. Παράλληλα, όμως, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς -επειδή το οξύ του στομάχου σκοτώνει τα μικρόβια.

Η νέα μελέτη παρατήρησης σε 53.130 άτομα, από τα οποία οι 3.386 (ποσοστό 6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έδειξε ότι όσοι λάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί στο τεστ για κορωνοϊό. Αυτό δεν ισχύει για μία άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα ισταμίνης-2 (H2RA).

Όσο συχνότερη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει κάνει κάποιος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, γι’ αυτό οι επιστήμονες υπογράμμισαν την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω.

Όσοι άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορωνοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα για το στομάχι.

Ανάμεσα στις δραστικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων είναι η ομεπραζόλη (Prilosec), η λανσοπραζόλη (Prevacid), η παντοπραζόλη (Protonix) και η εσομεπραζόλη (Nexium).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, επισήμαναν ότι «αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας, για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορωνοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν αυτά τα αντιόξινα φάρμακα».

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί γαστρεντερολόγοι διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή. Διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο Covid-19, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Δείτε επίσης