Ενώ το πλύσιμο των χεριών, των ποδιών και των μαλλιών σας με σαπούνι ή παρόμοια προϊόντα είναι σημαντικό θέμα υγιεινής, δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε το ίδιο με τον κόλπο σας.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους «αιδοίο» και «κόλπος» ως συνώνυμα αλλά είναι διαφορετικά. Το αιδοίο είναι το εξωτερικό τμήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Ο κόλπος είναι το κανάλι της γέννησης και συνδέεται με τον τράχηλο και, μέσω αυτού, με τη μήτρα. Σημειώστε ότι ενώ ο κόλπος δεν χρειάζεται να πλύσιμο, η καλή περινεϊκή υγιεινή είναι απαραίτητη με το πλύσιμο αυτής της περιοχής τουλάχιστον μία φορά την ημέρα χρησιμοποιώντας τον συνήθη τρόπο.
“Δεν καθαρίζετε καθόλου τον κόλπο σας, τελεία και παύλα”, λέει η Δρ. Elizabeth Farrell, γυναικολόγος και ιατρική διευθύντρια στο Jean Hailes for Women’s Health Medical Centre, στην Αυστραλία. “Ο κόλπος έχει το δικό του περιβάλλον και καθαρίζεται μόνος του”.
Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να πλύνετε τον κόλπο σας, η Farrell προτείνει χλιαρό νερό και ένα υποκατάστατο σαπουνιού. Αποφύγετε τα σαπούνια και ιδιαίτερα τα αρωματικά προϊόντα μπάνιου. “Το αιδοίο δεν πρέπει ποτέ να τρίβεται, το δέρμα είναι πολύ απαλό. Αντιμετωπίστε το όπως τον ποπό του μωρού”, ανέφερε.
Ο κόλπος περιέχει έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο στρατό βακτηρίων που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει το κολπικό pH υγιές και ισορροπημένο. Αυτός ο στρατός εξειδικευμένων βακτηρίων υπάρχει με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση του κολπικού pH σας σε βέλτιστο επίπεδο για την αποτροπή άλλων εχθρικών βακτηρίων.
Ο κόλπος είναι ένας ανοιχτός χώρος, όπως το στόμα ή οτιδήποτε άλλο, που σημαίνει ότι μπορεί να έχετε πολλά βακτήρια που εισβάλλουν. Αλλά έχει μία φυσική προστατευτική στιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Με άλλα λόγια, διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στα παθογόνα μικρόβια. Στον κόλπο συνυπάρχουν σε αρμονία πολλών ειδών βακτήρια και το πρόβλημα ξεκινάει όταν διαταράσσεται η ισορροπία του πληθυσμού τους.
Οι γαλακτοβάκιλλοι ανήκουν στην ομάδα των κύριων βακτηρίων που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Οι γαλακτοβάκιλλοι διασπούν το γλυκογόνο που βρίσκεται στον κολπικό βλεννογόνο και εν συνεχεία παράγεται γαλακτικό οξύ δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον. Το pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 4,5. Η φυσική αυτή οξύτητα είναι σημαντική, διότι τα βακτήρια που προκαλούν νοσήματα δεν αναπαράγονται εύκολα σε όξινα περιβάλλοντα.
Τα τοιχώματα του κόλπου συνεχώς παράγουν εκκρίσεις που εξυπηρετούν την λίπανση, τον αυτοκαθαρισμό και τη διατήρηση της κατάλληλης οξύτητας για την πρόληψη των λοιμώξεων. Αυτές οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές και περιστασιακά μπορεί να υπάρχει κάποια μυρωδιά η οποία όμως δεν πρέπει να καλυφθεί από αρωματικές πλύσεις σώματος.
Φυσικά, εάν υπάρξει μια νέα οσμή που είναι περίεργη ή έντονη, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπετε τις εκκρίσεις που μπορεί να είναι λεπτές ή παχιές, στο εσώρουχό σας στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών καθαρισμού του κόλπου σας. Ο καθαρισμός με σαπούνι είναι κακή ιδέα επειδή μπορεί να αλλάξει τη φυσική ισορροπία, οδηγώντας σε προβλήματα, ακόμα και βακτηριακή κολπίτιδα.
Για να αποφύγετε να διαταράξετε την ισορροπία των καλών βακτηρίων στον κόλπο σας, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε ντους εσωτερικά γιατί αυτό που κάνετε είναι να ξεπλένετε όλα τα καλά βακτήρια, σύμφωνα με τη Farrell. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων με βάση το ταλκ.
Όσο για τις συμβουλές της ηθοποιού Γκουίνεθ Πάλτροου για καθαρισμό με ατμό, αυτό είναι απαράδεκτο. “Χωρίς πλύσιμο στον κόλπο, χωρίς ατμό στον κόλπο -δεν βοηθά καθόλου”, δήλωσε ο Δρ Farrell. “Προκαλεί ένα ανώμαλο περιβάλλον και επομένως αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης”. Οι κόλποι έχουν πάντα μια μυρωδιά. Αυτό έπρεπε να ήταν κοινή γνώση μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι.
Έχει κάποιες φορές προταθεί η εισαγωγή κρύου αγγουριού στον κόλπο με τον ισχυρισμό ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες των φρούτων βοηθά στην απολύμανση και τη διατήρηση μιας ευχάριστης μυρωδιάς. Αλλά η Δρ. Jen Gunter, Καναδή γυναικολόγος, προειδοποίησε ότι “εάν έχετε κόλπο, σίγουρα δεν πρέπει να το κάνετε αυτό”. Οι προσπάθειες καθαρισμού με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Η ιδέα ότι απαιτείται κάποιο είδος κολπικού καθαρισμού, είτε πρόκειται για ξεφλουδισμένο αγγούρι είτε για άλλα που πωλούνται στα φαρμακεία, είναι μισογυνισμός, ντυμένη ως υγειονομική περίθαλψη, έγραψε η Gunter στο blog της. “Οι κόλποι δεν είναι βρώμικοι”.
Και πρόσθεσε: “Η πλύση, ο καθαρισμός, οι ατμοί, το ξύδι, τα προϊόντα εξισορρόπησης του pH, η αλόη, το σκόρδο ή οτιδήποτε άλλο έχουν πραγματική δυνατότητα να βλάψουν καλά βακτήρια διαταράσσοντας την επιφάνεια του βλεννογόνου. Βλάπτοντας τους γαλακτοβάκιλλους και τον βλεννογόνο, οι προσπάθειες καθαρισμού του κόλπου αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να προσβληθεί από γονόρροια ή HIV εάν εκτεθεί. Παραδόξως, προκαλείται επίσης οσμή”.
Σημειώστε ότι η παρουσία γαλακτοβάκιλλων στον κόλπο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων από σεξουαλικές μεταδιδόμενες ασθένειες όπως χλαμύδια, γονόρροια και HIV, και χαμηλότερες πιθανότητες για άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής φλεγμονώδους νόσου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γαλακτοβάκιλλος παράγει πολύ γαλακτικό οξύ, μειώνοντας το pH του κόλπου, γεγονός που τον καθιστά όξινο και εχθρικό στα παθογόνα.
Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 25% των γυναικών δεν έχουν (ή χαμηλά επίπεδα) γαλακτοβάκιλλους στους κόλπους τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κόλποι αυτών των γυναικών είναι ανθυγιεινοί, απλώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για όλα αυτά τα προβλήματα από τα οποία προστατεύει ο γαλακτοβάκιλλος.