Πόσο εύκολα μεταδίδονται οι ιοί;

Από τις ιογενείς λοιμώξεις, το κοινό κρυολόγημα είναι το πιο συνηθισμένο. Ο καθένας μας ξέρει ότι εάν κάνει κρύο είναι πιο πιθανό να κρυολογήσουμε  (γι’ αυτό άλλωστε το λέμε έτσι), όμως η επιστήμη δεν έχει καταφέρει κατάφερε να βρει γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία στη μύτη μας κάνει τους ιούς πιο επικίνδυνους ενώ ο ήλιος κάνει τους ιούς να ζουν λιγότερο στις επιφάνειες.

Το κοινό κρυολόγημα είναι ούτε μια οικογένεια συμπτωμάτων που δημιουργούνται από μια πληθώρα ιών, και πιο συχνά των ρινοϊών οι οποίοι έχουν εκατοντάδες ποικιλίες. Υπάρχουν, εν ολίγοις, πολλοί τρόποι να αρπάξετε ένα κρυολόγημα γι’ αυτό και δεν αναπτύσσετε μια επαρκή ανοσία.

Για χρόνια στη Βρετανία υπήρχε μια ερευνητική μονάδα που λεγόταν Common Cold Unit -έκλεισε το 1989- η οποία πραγματοποιήστε μερικά ενδιαφέροντα πειράματα. Σε ένα από αυτά, ένας εθελοντής ήταν εφοδιασμένος με ένα συσκευή που άφηνε να διαρρέει στα ρουθούνια του ένα λεπτό υγρό με τον ίδιο ρυθμό που το κάνει μια καταρροή. Ο εθελοντής κοινωνικοποιήθηκε με άλλους εθελοντές, σαν να ήταν σε ένα κοκτέιλ πάρτι. Το υγρό περιείχε μια βαφή ορατή μόνο κάτω από το υπεριώδες φως. Όταν αυτό ενεργοποιήθηκε, οι συμμετέχοντες έμειναν έκπληκτοι καθώς βρέθηκε ότι η βαφή ήταν παντού -στα χέρια, στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματος των συμμετεχόντων, σε γυαλιά, πόμολα, μαξιλάρια καναπέδων, κύπελλα κλπ. Ο μέσος ενήλικας αγγίζει το πρόσωπό του 16 φορές την ώρα και το καθένα από αυτά τα αγγίγματα μπορεί να μεταφέρει πολλά μικρόβια.

Σε μια παρόμοια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι ερευνητές μόλυναν μια μεταλλική λαβή πόρτας σε ένα κτίριο γραφείων και διαπίστωσαν ότι μετά από τέσσερις ώρες ο “ιός” είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο το κτίριο και είχε μολύνει το ήμισυ των εργαζομένων. Υπήρχε σχεδόν σε κάθε κοινή συσκευή όπως φωτοτυπικά μηχανήματα και καφετιέρες. Στον πραγματικό κόσμο, αυτές οι προσβολές μπορούν παραμείνετε ενεργές για έως και τρεις ημέρες.

Παραδόξως, ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, είναι το φιλί. Αποδείχθηκε σχεδόν εντελώς αναποτελεσματικός μεταξύ των εθελοντών στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν που είχαν μολυνθεί επιτυχώς με ιό κρυολογήματος. Τα φτέρνισμα και ο βήχας δεν ήταν πολύ καλύτερα. Ο μόνος πραγματικά αξιόπιστος τρόπος μεταφοράς μικροβίων κρυολογήματος ήταν η αφή.

Να σημειωθεί ότι μια έρευνα τρένων στο μετρό της Βοστώνης διαπίστωσε ότι οι μεταλλικοί πόλοι είναι ένα αρκετά εχθρικό περιβάλλον για τα μικρόβια. Αντίθετα, τα μικρόβια ευδοκιμούν στα υφάσματα, στα καθίσματα και στις πλαστικές χειρολαβές.

Μια αποτελεσματική μέθοδος μεταφοράς μικροβίων φαίνεται, είναι ένας συνδυασμός χρήματος και ρινικής βλέννας. Μια ελβετική μελέτη το 2008 διαπίστωσε ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει σε χαρτονομίσματα για δυόμισι εβδομάδες εάν συνοδεύεται από μια μικρή μύξα. Χωρίς τη μύξα, οι περισσότεροι ιοί δεν επιβιώνουν στα χαρτονομίσματα πάνω από  μερικές ώρες.

Δείτε επίσης