Ένα από τα βασικά βήματα για οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη είναι η αρχική είσοδος στο σώμα. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας είναι καλυμμένο με προστατευτικό δέρμα, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της εισόδου ιών ή βακτηρίων στο σώμα μας, πολύ λεπτότερες «μεμβράνες» καλύπτουν τους αεραγωγούς, το πεπτικό σύστημα και τα μάτια μας. Ο ρόλος αυτών των λεπτότερων μεμβρανών είναι να επιτρέπουν στο σώμα μας εξωτερικά πράγματα όπως οξυγόνο, τρόφιμα και, στην περίπτωση των ματιών, το φως. Δυστυχώς, οι ιοί έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται αυτά τα σημεία εισόδου.
Είναι δυνατόν τα μάτια να είναι μια πύλη εισόδου στου κορωνοϊού στο σώμα μας;
Μια μικρή κινεζική μελέτη βρήκε ότι το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που φορούν γυαλιά καθημερινά είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στον γενικό πληθυσμό. Αυτό υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Ophthalmology, ανέλυσαν στοιχεία για 276 ασθενείς με Covid-19 και με μέση ηλικία 51 ετών ενός νοσοκομείου της επαρχίας Χουμπέι. Βρήκαν ότι μόνο το 5,8% των ασθενών φορούσαν γυαλιά μυωπίας (όχι φακούς επαφής), ενώ το ποσοστό των ατόμων με μυωπία στην επαρχία έφθανε το 31,5% σε παλαιότερη έρευνα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μύωπες είναι τουλάχιστον 27% διεθνώς).
Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η χρήση γυαλιών για πάνω από 8 ώρες την ημέρα στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης COVID-19.
Για «προκλητική μελέτη που εγείρει την πιθανότητα ότι η προστασία των ματιών στον γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19» έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Πρόσθεσε όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φορούν γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φορούν γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό.
Έως τώρα οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες-τήρηση αποστάσεων-πλύσιμο χεριών. Το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια πιθανώς επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στον νέο κορωνοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.