Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Δρ. Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων, στις ΗΠΑ, ανέφερε: «Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, αυτό έχει αντίκτυπο στην ευαισθησία σας στις λοιμώξεις. Έτσι δεν θα με πειράζει να προτείνω, και το κάνω προσωπικά, την πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D».
Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, βρήκε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, τουλάχιστον 30 ng/mL της ενεργού μορφής της, της 25 υδροξυβιταμίνης D, (25OHD) έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η υποξία, και πρόωρου θανάτου.
Ερευνητές του Boston University School of Medicine, με επικεφαλής τον καθηγητή Michael F. Holick, ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19.
Ο Holick ανέφερε: «Επειδή η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι τόσο διαδεδομένη σε παιδιά και ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι συνετό για όλους να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και επιπλοκών από Covid19».
H μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).
«Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της “καταιγίδας κυτταροκινών” και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19» δήλωσε ο Holick.
Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς, όπως της γρίπης.
Άλλη πρόσφατη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει γενικότερα την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων Covid-19 ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.