Στους τρόπους με τους οποίους επηρέασε η πανδημία Covid-19 τους εμβολιασμούς γυναικών και ανδρών εναντίον του HPV, αλλά και τον τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, εστιάστηκαν οι ομιλητές στην πρώτη ενότητα της χθεσινής ημέρας του Cancer Week.
O Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός που συντόνισε την ενότητα, δήλωσε ότι έχει γίνει σαφές ότι ιδιαίτερα στα θέματα του εμβολιασμού οι πολίτες απείχαν λόγω της νόσου Covid-19, επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης σε όλα τα είδη του γυναικολογικού καρκίνου, ενώ όπως τόνισε η πιο ενδιαφέρουσα και καταλυτική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων είναι η δυνατότητα για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το εμβόλιο ενάντια στον HPV, ο οποίος ενοχοποιείται για καρκίνο σε ακόμα 10 όργανα.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων, Ιωάννα Παυλοπούλου, ανέφερε ότι σε 73 χώρες καταγράφηκε μείωση εμβολιασμού λόγω Covid-19, και αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στη χώρα μας, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή.
Η Ελλάδα καταγράφει παγκοσμίως χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό κατά του HPV, γεγονός που στην περίοδο της πανδημίας επιδεινώθηκε, δήλωσε η κ. Παυλοπούλου. Τόνισε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που στις μικρές ηλικίες είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Για την ενημέρωση των γονιών σημείωσε ότι ο ρόλος του γιατρού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ο οποίος πρέπει να δίνει ισχυρή σαφή και προσωποποιημένη σύσταση. Πρόσθεσε επίσης ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δημοσίευσε συστάσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, και έχει γίνει σαφές ότι σε επώαση της Covid-19, ο εμβολιασμός κατά του HPV δεν αποτελεί αντένδειξη, ενώ θα εισηγηθεί και εμβολιασμό HPV και τα αγόρια.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Διευθυντής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Δαπόντε, ανέλυσε κατά πόσο επηρεάστηκε ο τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τονίζοντας ότι στόχος για όλα τα συστήματα υγείας είναι η εφαρμογή του HPV τεστ σε πάνω από το 70% των γυναικών. Πρόσθεσε επίσης ότι η αυτοληψία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η λύση ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που υπάρχει δυσκολία μετακίνησης του πληθυσμού από συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα νησιά.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Θεόδωρος Πανοσκάλτσης, μίλησε για την εξατομικευμένη Διαχείριση Γυναικών με Παθολογία Τραχήλου, στην περίοδο της πανδημίας, αναφέροντας, ότι έγινε προσπάθεια να διεξαχθούν όσα χειρουργεία και εξετάσεις θεωρήθηκαν επείγοντα. Επεσήμανε την έλλειψη αίματος και έκανε έκκληση για αιμοδοσία. Αναφέρθηκε στην έλλειψη χειρουργικών μασκών στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία, ενώ τόνισε ότι εάν η λοίμωξη Covid-19, διαγνωσθεί μετεγχειρητικά στα γυναικολογικά χειρουργεία υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσησης αλλά και θανάτου.