Γράφει η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, MSc, MBA, SRD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Το κυδώνι είναι ένα αρχαίο φρούτο που προέρχεται από διάφορα μέρη της Ασίας και της Μεσογείου. Η καλλιέργειά του μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου χρησίμευσε ως σύμβολο της αγάπης και της γονιμότητας. Τα κυδώνια είναι στενοί συγγενείς δημοφιλών φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια.
Θρεπτική αξία
Τα κυδώνια περιέχουν φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα μια θρεπτική προσθήκη σχεδόν σε οποιαδήποτε διατροφή.
Tα 100 γραμμάρια κυδώνι περιέχουν:
- 57 θερμίδες
- 0,1 γρ. λιπαρά
- 0,4 γρ. πρωτεΐνες
- 15,3 γρ. υδατάνθρακες
- 1,9 γρ. φυτικές ίνες
Επίσης, το κυδώνι παρέχει μέτριες ποσότητες βιταμίνης C και χαλκού, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου. Αν και δεν είναι εξαιρετικά πλούσιο σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ένωση, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών με πολύ λίγες θερμίδες.
Οφέλη και παρενέργειες
Η προσθήκη του κυδωνιού στο διατροφικό μας πρόγραμμα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το μεταβολικό στρες, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι ασταθή μόρια. Ορισμένα αντιοξειδωτικά στα κυδώνια, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών όπως η κουερσετίνη και η καμπεφερόλη, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ναυτίας που προκαλείται από την εγκυμοσύνη. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη είναι ναυτία και έμετος. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα κυδώνια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Το σιρόπι κυδωνιού είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη Β6 στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου που προκαλείται από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
Μπορεί να ανακουφίσει τα πεπτικά προβλήματα. Τα κυδώνια έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή και λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία μιας ποικιλίας πεπτικών διαταραχών. Το εκχύλισμα κυδωνιού μπορεί να προστατεύσει τον ιστό του εντέρου από βλάβες που σχετίζονται με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (IBD), όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Μπορεί να θεραπεύσει έλκη στομάχου. Οι φυτικές ενώσεις στα κυδώνια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των ελκών του στομάχου.
Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης γαστρικού οξέος. Το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Τα κυδώνια μπορεί να ανακουφίσουν διάφορα συμπτώματα αλλεργίας καταστέλλοντας τη δραστηριότητα ορισμένων ανοσοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις.
Μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή ανοσολογική λειτουργία. Τα κυδώνια περιέχουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τους σπόρους κυδωνιού που είναι δηλητηριώδεις και δεν πρέπει να τρώγονται. Επίσης, τα ωμά φρούτα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο λαιμό και να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή.
Πώς μπορούμε να το καταναλώσουμε;
Σε αντίθεση με τα πιο δημοφιλή φρούτα, τα κυδώνια σπάνια τρώγονται ωμά. Ακόμα και όταν είναι ώριμα, τα ωμά κυδώνια έχουν πολύ σκληρή σάρκα και ξινή γεύση. Έτσι, οι περισσότεροι λάτρεις του κυδωνιού συμφωνούν ότι τα φρούτα τρώγονται καλύτερα μαγειρεμένα. Μπορούν να καταναλωθούν είτε σε γλυκές είτε σε αλμυρές συνταγές.
Μερικές επιλογές είναι να φάτε μαγειρεμένο κυδώνι μόνο του ή να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με βρώμη, γιαούρτι ή ψητό χοιρινό. Αποτελεί επίσης μια υπέροχη προσθήκη σε τάρτες και πίτες φρούτων. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα κυδώνι.