Μετά την ανακοίνωση του lockdown από την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή εκπρόθεσμη τροπολογία για 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και δημιουργία Κινητών Ομάδων Υγείας Ειδικού Σκοπού για τη λήψη rapid tests.
Ειδικότερα, συστήνονται στα νοσοκομεία της χώρας: α) 500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., β) 300 θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στην εντατική νοσηλεία και γ) 1.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας. Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι 6 μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Επίσης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 παρατείνεται η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.
Ο υπουργός Υγείας, έχει ακόμη τη δυνατότητα με απόφασή του να ζητά την αναγκαστική δέσμευση στο Δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου. Επίσης, συστήνονται Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού με δυνατότητα δραστηριοποίησης σε όλη την Επικράτεια και αντικείμενο: α) την κατ` οίκον παροχή υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας, λήψης δειγμάτων βιολογικού υλικού και β) την άμεση εκτέλεση rapid test για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. Η λειτουργία των ομάδων χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014- 2020».
«Η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μία συγκλονιστική προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, προκειμένου να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν κινήσει. Μία προσπάθεια η οποία έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα: διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, 7.000 υγειονομικούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα, PCR και rapid, και προφανώς οι ανάγκες μόνιμα αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε τριπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας σε απλές κλίνες COVID. Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και γίνεται μία τεράστια μάχη από γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και επιστήμονες, για να στηριχθεί και να μείνει όρθια και η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας απροστάτευτος». Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του για την τροπολογία στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΚΑΤΑ 53% ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να γίνει πιο ισχυρό το ΕΣΥ και να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω στη μάχη με τον κορvνοϊό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη χθεσινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν την περίοδο του lockdown. Όπως εξήγησε, μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό και ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού κατά 53,6% οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς έχουν προστεθεί 300 επιπλέον κλίνες -αριθμός που θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020, όπως είπε.
Σήμερα, τόνισε, «υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1.038 κλινών ΜΕΘ με που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορωνοϊό, 61 είναι κενές – και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, οι 19 είναι κενές». Αναφερόμενος στις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλεύθηκαν 600 ασθενείς με κορωνοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3.339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2.000 είναι σήμερα κενές.
Ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε επίσης για επιπλέον προσλήψεις, αλλά και για αυξημένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 302 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό, είπε ότι «από τα 6500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα σήμερα» τα οποία πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 κέντρα υγείας. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων.