Χειρουργοί σε κρατικό νοσοκομείο “ξέχασαν” μεταλλική σπάτουλα στην κοιλιά ασθενούς

Η μεταλλική χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκ. και πλάτους 8,4 εκ. που είχε «παραπέσει» από τους γιατρούς στην κοιλιά ασθενούς, κατά τη διάρκεια γυναικολογικής επέμβασης, σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, υποχρεώνει πλέον τους χειρουργούς οι οποίοι συμμετείχαν στην ιατρική ομάδα να καταβάλλουν 64.516 ευρώ για την αποζημίωση της γυναίκας και των συγγενών της που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Η μεταλλική σπάτουλα η οποία είχε εξαφανισθεί από την εργαλειοθήκη του νοσοκομείου, βρέθηκε 17 ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η ασθενής όταν η γυναίκα ξαναμπήκε στο χειρουργείο αφού παρουσίασε «οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων και υψηλό πυρετό».

Όλοι οι γιατροί που συμμετείχαν στη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήταν υπεύθυνοι για «τη ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου, «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια», δηλαδή, «έλλειψη της επιβαλλόμενης από το νόμο στοιχειώδους επιμέλειας του ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, την οποία ο νόμος αξιώνει από όλους τους ανθρώπους εντός του κύκλου της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους».

Για το λόγο αυτό, ο χειρουργός μαιευτήρας -γυναικολόγος και διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής, οι δύο βοηθοί του, ειδικευόμενοι μαιευτήρες-γυναικολόγοι αλλά και η νοσηλεύτρια που συμμετείχε στην επέμβαση ως εργαλειοδότρια, καλούνται να καταβάλουν στο νοσοκομείο ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί στην ασθενή και τους συγγενείς της, για την ηθική βλάβη που υπέστη. Όλοι είναι υπόλογοι έναντι του νοσοκομείου για βαριά αμέλεια καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς». Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι οι χειρισμοί της ιατρικής ομάδας θεωρούνται ως μία «σοβαρή, ασυνήθης και ιδιαίτερα παρεκκλίνουσα εκτροπή από τη συμπεριφορά που θα επιδείκνυε ο μέσος συνετός άνθρωπος του κύκλου τους».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι «δεν καταλείπει αμφιβολία ή λογικό κενό σχετικώς με την παράνομη συμπεριφορά ως προς την σωματική βλάβη, που επέφεραν και την υπαίτια, σε βαθμό αμέλειας, συμπεριφορά» όλων των μελών της εν λόγω ιατρικής ομάδας, καθώς πραγματοποίησαν «συλλογική ιατρική πράξη», με αποτέλεσμα να έχουν «επάλληλα την ευθύνη».

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας καταδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, ενώ στους δύο βοηθούς χειρουργούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Δείτε επίσης