Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τη λύση στον γρίφο ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Πολύ κοντά στη λύση ενός ακόμα μεγάλου μυστηρίου γύρω από τον κορονοϊό COVID-19 βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νέισβιλ του Τενεσί ανακοίνωσαν πως βρήκαν ένα από τα μυστήρια του Covid-19 και συγκεκριμένα γιατί ο ιός χτυπά με πολλά κρούσματα τους ηλικιωμένους ενώ φαίνεται να αφήνει τα παιδιά ανέγγιχτα.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα τα παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης υποδοχέα που το SARS-CoV-2 -ο ιός που προκαλεί το Covid-19- πρέπει να εισβάλει στους πνεύμονες.
«Η μελέτη μας παρέχει ένα βιολογικό σκεπτικό: Γιατί τα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη είναι λιγότερο πιθανό είτε να μολυνθούν είτε να έχουν σοβαρά συμπτώματα ασθένειας», εξήγησε η Jennifer Sucre, βοηθός καθηγητής παιδιατρικής που ηγήθηκε της έρευνας.
Όταν ένα σωματίδιο ιού εισπνέεται στους πνεύμονες, η πρωτεΐνη «ακίδες» προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2, ο οποίος βρίσκεται στις επιφάνειες ορισμένων κυττάρων του πνεύμονα. Βρήκαν ότι το γονίδιο για τον υποδοχέα ACE2 εκφράστηκε σε χαμηλά επίπεδα στον πνεύμονα ποντικού.
Στη συνέχεια, η ομάδα συγκέντρωσε αναλύσεις ανθρώπινου πνευμονικού ιστού από δότες διαφορετικών ηλικιών και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα όπως είχαν δει στα ποντίκια.
Το ένζυμο που αφήνει τον ιό να εισέλθει στο κύτταρο αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το ένζυμο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό και ως μέσο πρόληψης της έκθεσης ατόμων υψηλού κινδύνου.
Τα παιδιά μολύνονται από τους ενήλικες
Τα παιδιά μολύνονται συχνότερα με τον κορωνοϊό απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέβεν και του Ινστιτούτου Σιενσάνο. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 362 παιδιών από τις περιοχές Άλκεν και Πελτ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Het Belang van Limburg.
Στο διάστημα από 21 Σεπτεμβρίου έως και 6 Οκτωβρίου, ελήφθησαν δείγματα αίματος και σάλιου από αυτά τα παιδιά. Το Άλκεν ήταν μια από τις περιοχές που είχε πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό την άνοιξη, ενώ το Πελτ ήταν σχετικά σε καλύτερη κατάσταση. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο Άλκεν το 14,4% των παιδιών είχε αναπτύξει αντισώματα έναντι 4,4% στο Πελτ.
«Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ιό απ’ ό,τι αρχικά πιστευόταν» ανέφερε η Κορίν Βαντερμέλεν, συντονίστρια ερευνήτρια και εμβολιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν. «Επειδή δεν γνωρίζαμε το γενικό επίπεδο μόλυνσης στο Άλκεν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, δεν μπορούμε να πούμε εάν ο ιός κυκλοφόρησε περισσότερο ή λιγότερο στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες» συμπλήρωσε.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις εμφανίστηκαν μέσω στενής επαφής με μολυσμένο ενήλικα. Τα σχολεία δεν φαίνεται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του πρώτου κύματος, σημειώνει. Ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μολύνσεων στο σχολείο.