Η παχυσαρκία ευθύνεται κατά 30-50% για το διαβήτη τύπου 2

Η μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας μπορεί να αποτρέψει έως και τα μισά νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στη πρόκληση διαβήτη τύπου 2 που πλήττει πάνω από 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, τη διάγνωση ενός άμεσου μέλους της οικογένειας με διαβήτη τύπου 2, την καθιστική ζωή και για τις γυναίκες το ιστορικό διαβήτη κύησης (εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε άτομα που είναι Μαύροι, Ισπανόφωνοι ή Λατίνοι και Αμερικανικοί Ινδοί.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω διαβήτη τύπου 2 σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αυξάνεται μαζί με τις σοβαρές επιπλοκές της πάθησης, συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριασμών και των νοσηλειών.

Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με αλλαγές στον τρόπο ζωής, απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη, στις ΗΠΑ, τα άτομα με προδιαβήτη που χάνουν το 5-7% του σωματικού τους βάρους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58% (71% για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών).

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει το σημαντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μείωση της παχυσαρκίας στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μείωση της παχυσαρκίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Οι προσπάθειες δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα, η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και η ανάπτυξη προγραμμάτων για την πρόληψη της παχυσαρκίας, θα μπορούσε να μειώσει ουσιαστικά τις νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2”, ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Natalie A. Cameron, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο McGaw του Northwestern University, στο Σικάγο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης (MESA: Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) και τέσσερις συγκεντρωτικούς κύκλους (2001-2016) της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES).

H MESA είναι μια διαχρονική μελέτη ατόμων 45 έως 84 ετών, που αρχικά δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Τα δεδομένα της MESA που περιλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε επισκέψεων από το 2000 έως το 2017 σε έξι κέντρα στις ΗΠΑ. Η NHANES είναι μια μελέτη του αμερικανικού πληθυσμού που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και δεδομένα ιατρικών εξετάσεων.

Οι συγγραφείς περιόρισαν το δείγμα τους στους συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 79 ετών. Περιέλαβαν μόνο εκείνους που ήταν μη Ισπανόφωνοι λευκοί, μη Ισπανόφωνοι μαύροι ή Μεξικανοί Αμερικανοί και που δεν είχαν διαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2 στην αρχή της μελέτης. Υυπολόγισαν τόσο τον επιπολασμό της παχυσαρκίας όσο και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Μεταξύ των συμμετεχόντων στη NHANES, ο συνολικός επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε από 34% σε 41% και ήταν σταθερά υψηλότερος στους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.
  • Μεταξύ των συμμετεχόντων στη MESA, περίπου 1 στους 10 (για την ακρίβεια το 11,6%) ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 μετά από εννέα χρόνια.
  • Τα άτομα με παχυσαρκία είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνα χωρίς παχυσαρκία (20% έναντι 7,3%, αντίστοιχα).
  • Και στις δύο μελέτες, MESA και NHANES: Η παχυσαρκία συνδέθηκε με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στο 30-53% των περιπτώσεων.
  • Ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων με παχυσαρκία είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 δολάρια και ήταν πιθανότερο να είναι Μαύροι ή Μεξικανοί.
  • Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν χαμηλότερος μεταξύ των λευκών γυναικών μη ισπανικής προέλευσης, ωστόσο, αυτή η ομάδα παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

“Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει υψηλότερος επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των Μαύρων και των Μεξικανών-Αμερικανών σε σύγκριση με τους μη ισπανόφωνους Λευκούς ενήλικες. Αυτές οι διαφορές μπορεί να υποδεικνύουν κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, εκτός από την παχυσαρκία”, είπε ο Cameron.

Η ανάλυση περιλάμβανε μόνο μεσήλικες έως ηλικιωμένους ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μη γενικεύονται για ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για την εκτίμηση της επίπτωσης της παχυσαρκίας στις νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πηγή: National Diabetes Statistics Report 2020.

Δείτε επίσης