COVID-19: Οι στατίνες σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Τα άτομα που παίρνουν στατίνες για να μειώσουν την χοληστερόλη τους στο αίμα τους έχουν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν νοσηλευτούν για COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές του Columbia University.

“Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση και τα δεδομένα θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για την επιβεβαίωση του οφέλους των στατινών στη νόσο COVID-19”, είπε ο Αakriti Gupta, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Columbia.

“Εάν το ευεργετικό τους αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τότε οι στατίνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν ως μια χαμηλού κόστους και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για τη νόσο COVID-19”, πρόσθεσε ο Mahesh V. Madhavan, καρδιολόγος στο ίδιο ιατρικό κέντρο.

“Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που αρρώστησαν πολύ και χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν υψηλά ποσοστά υπερφλεγμονής και πήξης”, λέει η Elaine Wan, επίκουρη καθηγήτρια καρδιολογίας.

“Ως καρδιολόγοι, οι στατίνες μας ήρθαν στο μυαλό”, είπε ο Gupta. «Εκτός από τη γνωστή δράση μείωσης της χοληστερόλης, οι στατίνες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και ανοσορυθμιστικές τους ιδιότητες”.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας. Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς εξέτασαν τα αποτελέσματα από 2.626 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε ιατρικό κέντρο στο Μανχάταν κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν 648 ασθενείς που λάμβαναν τακτικά στατίνες πριν αναπτύξουν COVID-19 με 648 ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες. Οι ασθενείς σε κάθε ομάδα αντιστοιχίστηκαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα δημογραφικά στοιχεία, τις συννοσηρότητες ή τη χρήση άλλων φαρμάκων στο σπίτι.

Μεταξύ των χρηστών στατινών, 96 άτομα (14,8%) πέθαναν στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την εισαγωγή τους ενώ μεταξύ αυτών που δεν λάμβαναν στατίνες πέθαναν 172 άτομα (26,5%), ένα σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.

Όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες διαφορές μεταξύ των ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Η χρήση στατινών σχετίστηκε με μείωση κατά 50% της θνησιμότητας εντός νοσοκομείου (εντός 30 ημερών).
  • Οι ασθενείς με στατίνες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, έναν δείκτη φλεγμονής.
  • Η χρήση στατινών δεν σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική μείωση στην ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών (18,6% για όσους λάμβαναν στατίνες έναντι 21,9% για όσους δεν λάμβαναν). Επίσης δεν σχετίστηκε με τις ημέρες παραμονής σε αναπνευστήρα (13,5 έναντι 12,8) και τη διάρκεια νοσηλείας (ήταν περίπου 7 ημέρες και στις δύο ομάδες).

Άλλες μελέτες και μετα-αναλύσεις από την Κίνα έχουν δείξει επίσης όφελος επιβίωσης λόγω των στατινών μεταξύ των ασθενών με COVID-19.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications και είναι μία από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν την επίδραση των στατινών στην μικρότερη θνησιμότητα λόγω COVID-19. Μικρότερες αναδρομικές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα.

Αν και η μελέτη συνέκρινε συμμετέχοντες με παρόμοια ιατρικά στοιχεία και ελήφθησαν υπόψη και άλλες μεταβλητές, ως αναδρομική ανάλυση, άγνωστοι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγούν τα αποτελέσματα και όχι οι στατίνες. “Μόνο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές μπορούν να αξιολογήσουν τα οφέλη των στατινών σε ασθενείς με COVID-19”, είπε ο ο ανώτερος συγγραφέας Sahil A. Parikh, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και καρδιολόγος.

Δείτε επίσης