To NMN (μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης) βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης

Μια αντιγηραντική ένωση βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης στους ανθρώπους. Το μόριο NMN (μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης: nicotinamide mononucleotide) είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει ορισμένες πτυχές της γήρανσης και βελτιώνει την υγεία του μεταβολισμού σε ποντίκια. Φαίνεται όμως ότι έχει σχετικά οφέλη και στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Washington University School of Medicine.

Μια μικρή κλινική δοκιμή μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με προδιαβήτη δείχνει ότι η ένωση NMN  βελτίωσε την ικανότητα της ινσουλίνης στην πρόσληψη της γλυκόζης από τους σκελετικούς μυς. Το NMN βελτίωσε επίσης την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη μυϊκή δομή και στην αναδιαμόρφωσή τους. Η θεραπεία δεν μείωσε τη γλυκόζη στο αίμα ή την αρτηριακή πίεση και δεν βελτίωσε το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα. Αύξησε όμως την ευαισθησία στην ινσουλίνη στο συκώτι, μείωσε το λίπος στο συκώτι και μείωσε τους κυκλοφορούντες δείκτες φλεγμονής (αυτά τα αποτελέσματα βρέθηκαν και στα ποντίκια).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξέτασε τις μεταβολικές επιδράσεις της χορήγησης του μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης σε ανθρώπους.

Μεταξύ των γυναικών της μελέτης, 13 λάμβαναν κάθε μέρα 250 mg NMN από το στόμα κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, και 12 λάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο.

“Αν και η μελέτη μας δείχνει την ευεργετική επίδραση του NMN στον σκελετικό μυ, είναι πρόωρο να κάνουμε οποιεσδήποτε κλινικές συστάσεις με βάση τα αποτελέσματα αυτά”, δήλωσε ο Samuel Klein, καθηγητής Ιατρικής και Διατροφικής Επιστήμης. “Κανονικά, όταν μια θεραπεία βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης στον σκελετικό μυ, όπως παρατηρείται με την απώλεια βάρους ή ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, υπάρχουν επίσης σχετικές βελτιώσεις σε άλλους δείκτες μεταβολικής υγείας, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε στους συμμετέχοντες στη μελέτη μας”.

Οι αξιοσημείωτες ευεργετικές επιδράσεις του μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης στα τρωκτικά έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες στην Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ να εμπορεύονται την ένωση ως συμπλήρωμα διατροφής. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εξουσιοδότηση να ελέγχει τα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους προτού διατεθούν στην αγορά και πολλά άτομα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 25 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν προδιαβήτη, που σημαίνει ότι είχαν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά τα επίπεδα αυτά δεν ήταν αρκετά υψηλά για να διαγνωστούν με διαβήτη. Αυτή η κλινική δοκιμή έγινε επειδή μελέτες ποντικών έδειξαν ότι το NMN είχε καλά αποτελέσματα σε θηλυκά ποντίκια.

Το NMN εμπλέκεται στην παραγωγή μιας σημαντικής ένωσης σε όλα τα κύτταρα, που ονομάζεται NAD (δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδικής αδενίνης). Το NAD διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγεία μας. Είναι μια μοναδική ένωση, που παράγεται συνεχώς στο σώμα μας και χρησιμοποιείται από πολλά ένζυμα. Ωστόσο, εξαντλείται καθώς γερνάμε. Τα επίπεδα του NAD μειώνονται με την ηλικία στα ζώα και στον άνθρωπο, και η ένωση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε μια ποικιλία προβλημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη (αυτό έδειξαν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια) -τα συμπληρώματα NMN επιφέρουν βελτιώσεις στα τρωκτικά.

Να σημειωθεί ότι το πρόδρομο μόριο του NAD, είναι η νικοτιναμίδη ή νιασιναμίδη, μια παραλλαγή της βιταμίνης Β3. Η νικοτιναμίδη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα μανιτάρια. 

Η παρούσα μελέτη είναι ένα βήμα για την καλύτερη κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τις επιδράσεις που παρατηρούνται στους σκελετικούς μυς στον άνθρωπο. Η ινσουλίνη ενισχύει την πρόσληψη γλυκόζης και την αποθήκευσή της στους μυς, έτσι τα άτομα που είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν το NMN έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη ή τη διαχείριση του προδιαβήτη ή του διαβήτη.

Δείτε επίσης