Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς στις ανεπτυγμένες χώρες. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής.
Κάθε άτομο με Χασιμότο ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι’ αυτό η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι σημαντική. Η έρευνα δείχνει ότι οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα αυτής της αυτοάνοσης νόσου.
Στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο καταστρέφεται σταδιακά ο ιστός του θυρεοειδούς μέσω λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσες καταστάσεις, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη.
Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινικός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του σκελετού, του πεπτικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. Ελέγχει επίσης το μεταβολισμό και την ανάπτυξη. Οι κύριες ορμόνες που εκκρίνονται από το θυρεοειδή είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3). H βλάβη σε αυτόν τον αδένα οδηγεί σε ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν το Hashimoto
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στη διαχείριση της Χασιμότο. Η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας κινητήριος παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων της νόσου. Η φλεγμονή συνδέεται συχνά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Η έρευνα δείχνει ότι η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, η λήψη συμπληρωμάτων και η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν τη βλάβη του θυρεοειδούς που προκαλείται από αυξημένα αντισώματα του θυρεοειδούς.
Δίαιτα χωρίς γλουτένη
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με Χασιμότο είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους διαγνωσμένους με Χασιμότο να ελεγχθούν για κοιλιοκάκη. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και χωρίς σπόρους μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς.
Σε μια 6μηνη μελέτη που περιέλαβε 34 γυναίκες με Χασιμότο, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα των αντισωμάτων του θυρεοειδούς, ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα της βιταμίνης D, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με Χασιμότο -ή γενικά αυτοάνοσες ασθένειες- πιθανότατα ωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμη και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη.
Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη, ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Μια δίαιτα χωρίς σπόρους είναι πιο περιοριστική από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς απαγορεύει όλους τους σπόρους. Αν και αυτή η διατροφική αλλαγή μπορεί να προσφέρει οφέλη, η έρευνα που την υποστηρίζει είναι περιορισμένη.
Η δίαιτα του αυτοάνοσου πρωτοκόλλου
Έχει προταθεί μια δίαιτα κατά των αυτοάνοσων ασθενειών (Autoimmune Protocol) η οποία αφαιρεί δυνητικά επιβλαβή τρόφιμα όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόσθετη ζάχαρη, καφέ, όσπρια, αυγά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σάκχαρα, έλαια και πρόσθετα τροφίμων. Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με Χασιμότο, η διατροφή αυτή οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην βαθμολογία ποιότητας ζωής και σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα της φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.
Η διατροφή αυτή είναι μια σταδιακή εξάλειψη τροφών και πρέπει παρακολουθείται από έμπειρο διατροφολόγο.
Δυσανεξία τη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε άτομα με Χασιμότο. Σε μια μελέτη σε 83 γυναίκες με Χασιμότο, το 76% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η αποφυγή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά σας προβλήματα, καθώς, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, καθώς ορισμένα άτομα με Χασιμότο ανέχονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα απόλυτα καλά.
Εστίαση σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νόσο Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.
Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με Χασιμότο διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες -μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή- ήταν χαμηλότεροι σε εκείνες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά παραδείγματα τροφίμων με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Χασιμότο. Ετοιμάστε τα γεύματά σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες. Αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με Χασιμότο. Αυτές οι δίαιτες παρέχουν 12-15% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περιορίζουν τα goitrogens, ουσίες που βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας, τα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και το μαγείρεμα τους μειώνει αυτή τη δράση τους. Έτσι, είναι απίθανο να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εκτός εάν τρώγονται σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σόγια βλάπτει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, και πολλά άτομα με το Χασιμότο επιλέγουν να αποφύγουν προϊόντα σόγιας, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα γι’ αυτό.