Covid-19: Τουλάχιστον 13 μήνες ανοσία από τα αντισώματα

Τουλάχιστον 13 μήνες διαρκεί η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Με τα δεδομένα που παρουσίασε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου., η σύσταση πλέον μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά όπως είπε παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

«Ο κορωνοϊός παραμένει δίπλα μας», ξεκίνησε να λέει στην σημερινή ενημέρωση, για την πορεία των εμβολιασμών, πριν αναφερθεί στην αισιόδοξη εξέλιξη που προστίθεται στο ζήτημα των εμβολιασμών και σχετίζεται με μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας στη Γαλλία που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Όπως είπε μόλις πριν από λίγες ημέρες υπάρχει προδημοσίευση πολυκεντρικής μελέτης που δείχνει ότι σε 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν τα αντισώματα παραμένουν ενεργά μέχρι και 13 μήνες και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνει κατά 96% τον κίνδυνο επαναλοιμώξης» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει είπε και προσέθεσε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα αυτά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Όπως εξήγησε, κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων μετά από φυσική νόσηση, έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, και σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση εμβολίου.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε και στα επιχειρήματα του τύπου ότι “ οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο”, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι να εμβολιαστούν όλοι άμεσα».

To διαβατήριο

Πάντως, πλασματική εικόνα για το επίπεδο μετάδοσης και προστασίας από τον κορωνοϊό μπορούν να δώσουν τα τεστ αντισωμάτων. Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, προς το παρόν, τα τεστ αντισωμάτων χρησιμοποιούνται κυρίως σε ερευνητικές μελέτες του πληθυσμού, παρά για ατομική διάγνωση περιπτώσεων CoViD-19.

Τυχόν θετικό τεστ μπορεί να αποτελεί απόδειξη μίας λοίμωξης από τον ιό στο παρελθόν (ή και πρόσφατα). Δεν παρέχει, ωστόσο, στοιχεία για τον χρόνο έκθεσης στον ιό και δεν μπορεί να αποκλείσει μία λοίμωξη σε εξέλιξη. Με αυτό το δεδομένο, τα συγκεκριμένα τεστ δεν αποτελούν απόλυτη απόδειξη πως ένα άτομο δεν είναι μολυσματικό ή ότι προστατεύεται από μία νέα λοίμωξη ή δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Δεν μπορεί, δηλαδή, να αποτελέσει έγκυρο στοιχείο ενός “πράσινου διαβατηρίου”.

Λόγω της διάθεσης μεγάλου αριθμού τεστ αντισωμάτων στην αγορά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογηθούν, ενώ υπάρχει έλλειμμα τυποποίησης.

Μία προηγούμενη λοίμωξη -σημειώνουν οι ειδικοί- μπορεί να μην εγγυάται προστασία από επαναμόλυνση και μάλιστα από νεοεμφανιζόμενη παραλλαγή του ιού. Τονίζουν πως οποιαδήποτε έκδοση πιστοποιητικών, βάσει θετικής εξέτασης αντισωμάτων, θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά.

Μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε διάφορες ηλικίες μετά από εμβολιασμό έναντι του ιού SARS-CoV-2 έδειξε ότι περίπου τα μισά άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών αναπτύσσουν υψηλές τιμές αντισωμάτων, ακόμη και μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, ένας αριθμός αντισωμάτων από 10 έως 1000 IU θεωρείται προστατευτικός. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο σε ένα εμβολιασμένο άτομο, μπορεί να αυξηθεί πάνω από 300. Ωστόσο, αυτή η αναφορά στα νούμερα μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβής. Το CDC της Αμερικής, έχει κάνει μια σύσταση που λέει να μη γίνεται τεστ μετά τον εμβολιασμό. Ένας λόγος είναι πως δεν ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο αντισωμάτων, που είναι προστατευτικό. Σημειώστες ότι ακόμα και αν δεν έχετε αντισώματα, μπορεί να έχει κάποια ανοσία που σχετίζεται με τα T- λεμφοκύτταρα.

Δείτε επίσης