Αντηλιακό και παιδιά: Προσοχή στην οξυβενζόνη

Είτε πηγαίνετε στην παραλία είτε κάνετε μια βόλτα στην πόλη, η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική, κάτι που περιλαμβάνει και το παιδί σας. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα του παιδιού σας από τον ήλιο γιατί πολλές από τις βλάβες συμβαίνουν στην παιδική ηλικία. Δεν συνιστάται όμως αντηλιακό για μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Τα μωρά πρέπει να έχουν το δέρμα τους καλυμμένο με καπέλα και μακρυμάνικα ρούχα ή να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο, στη σκιά.

Το αντηλιακό εκτελεί την ίδια λειτουργία και όταν είναι παιδικό. Η διαφορά είναι ότι το παιδικό αντηλιακό έχει σχεδιαστεί για πιο ευαίσθητο δέρμα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει ερεθιστικά συστατικά. Μπορεί επίσης να διατίθεται πιο συχνά ως ανθεκτικό στο νερό. Ενώ τα περισσότερα αντηλιακά συστατικά είτε θεωρούνται γενικά ασφαλή είτε υπόκεινται σε περαιτέρω έρευνα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να αποφεύγετε αυτά που έχουν το συστατικό οξυβενζόνη. Αυτή είναι η πιο μελετημένη χημική ουσία των αντηλιακών και έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στα έφηβα αγόρια, ορμονικές αλλαγές στους άνδρες, πρόωρη κύηση και μειωμένο βάρος γέννησης στα μωρά. 

Τα μωρά που είναι άνω των 6 μηνών χρειάζονται αντηλιακό; Με μια λέξη, ναι. Οι επιβλαβείς ακτίνες UVA και UVB που εκπέμπονται από τον ήλιο μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια βλάβη του δέρματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Δερματολογίας, η βλάβη του δέρματος μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται ήδη από την ηλικία των 4 ετών και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση (όπως χαλάρωση και ρυτίδες) και, ακόμη χειρότερα, σε καρκίνο του δέρματος. Και μόνο μια φορά να παρουσιαστούν φουσκάλες από ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία διπλασιάζεται ο κίνδυνος μελανώματος. 

Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30. H προστασία από την UVA πρέπει να είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο του αναφερόμενου για την UVB και ένα αντηλιακό που πληροί αυτήν την απαίτηση επισημαίνεται με έναν κύκλο γύρω από τα γράμματα UVA -το λογότυπο αυτό υπάρχει επάνω στη συσκευασία του αντηλιακού. Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος και των ματιών του παιδιού σας, χρησιμοποιήστε αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Αυτά είναι δύο φυσικά φίλτρα με βάση τα μέταλλα, και όχι με βάση τα χημικά φίλτρα, και γενικά, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικά μικρά παιδιά είναι ευαίσθητα σε ορισμένα αντηλιακά συστατικά. Για να ελέγξετε τις αντιδράσεις, απλώστε μια μικρή σταγόνα στο μπράτσο του παιδιού σας και ελέγξτε την περιοχή σε 24 ώρες για σημάδια ερυθρότητας ή εξανθήματος. 

Από 12 συστατικά που έχουν διερευνηθεί, η οξυβενζόνη αναφέρεται πιο συχνά ως δυνητικά ανησυχητική. Η οξυβενζόνη απορροφάται από το δέρμα περισσότερο από ό, τι πιστευόταν κάποτε, και ορισμένες μελέτες βρήκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα στο ανθρώπινο αίμα και στο μητρικό γάλα. Με βάση τις μελέτες στα ζώα, υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένου των οιστρογόνων. Η οξυβενζόνη έχει κατηγορηθεί επίσης ότι ευνοεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα.

Αν νομίζετε ότι θα ξοδεύετε χρόνο στο νερό με το μικρό σας, δώστε προτεραιότητα σε ένα αντηλιακό που είναι ανθεκτικό στο νερό. Μόνο ένα αντηλιακό που δεν αλλάζει  ο SPF για 40 ή 80 λεπτά εμβάπτισης στο νερό μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ισχυρισμό ότι είναι ανθεκτικό ή πολύ ανθεκτικό στο νερό. 

Όπως και με το αντηλιακό για μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες, το αντηλιακό μωρού έρχεται σε μια σειρά από σκευάσματα, όπως λοσιόν, σπρέι και παραδοσιακές κρέμες. Οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η λοσιόν κάνει την καλύτερη δουλειά καλύπτοντας μεγάλα τμήματα του σώματος. Τα αντηλιακά σε σπρέι έχουν το μειονέκτημα της πιθανότητας ένα παιδί να τα εισπνεύσει γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατευθείαν στο πρόσωπο -αν χρησιμοποιείτε σπρέι, βάλτε το στο χέρι σας πρώτα και ύστερα στο παιδί σας.

Το αντηλιακό πρέπει να είναι η τελευταία λύση για την προστασία από τον ήλιο για το παιδί σας. Η πρώτη είναι η αποφυγή του ήλιου τις μεσημεριανές ώρες. Το καλύτερο αντηλιακό είναι τα προστατευτικά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια, καθώς και ένα φαρδύ καπέλο που σκιάζει το πρόσωπο και το λαιμό. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για την προστασία των ματιών των παιδιών. 

Δείτε επίσης