Covid-19: Στο 39% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer λόγω της παραλλαγής Δέλτα

Ο SARS-CoV-2 εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την ανθρωπότητα. Η συχνή εμφάνιση μεταλλαγμένων μορφών καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη σχετικά με αυτόν τον ιό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στο 39% την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως το εύρημα αυτό καταγράφεται την ώρα που εξαπλώνεται η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα. Η παραλλαγή B.1.617 κυκλοφόρησε στην Ινδία και δημιούργησε την παραλλαγή Δέλτα, B.1.617.2, η οποία πλέον γίνεται κυρίαρχη σε πολλές χώρες.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Πάντως η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας ως προς την αποτροπή σοβαρών μορφών της COVID-19 εκτιμάται πως φθάνει το 91,4% και η αποτελεσματικότητά του ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία υπολογίζεται ότι φθάνει το 88%, κατά τους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων 5,28 εκατ. και τη δεύτερη.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.275 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 856.827, ενώ ακόμα τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.457 νεκρούς.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στις 9.742, στο υψηλότερο επίπεδο από την 27η Μαρτίου.

Εξάλλου ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 75 (+7).

Η παραλλαγή Δέλτα

Μια δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή του ιού Δέλτα μπορεί να μολύνει αποτελεσματικότερα τα πνευμονικά και τα εντερικά κύτταρα. Επιπλέον, η προστατευτική δράση των αντισωμάτων είναι περιορισμένη επειδή. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μολύνθηκαν πριν από πολύ καιρό και έτσι παράγουν χαμηλές ποσότητες αντισωμάτων, μπορεί να είναι ελάχιστα προστατευμένα έναντι μόλυνσης με την παραλλαγή Β.1.617.

Ερευνητές από το Γερμανικό Πρωτεύον Κέντρο (DPZ) – Leibniz Institute for Primate Research διερεύνησαν λεπτομερώς την παραλλαγή Δέλτα. Έδειξαν ότι η παραλλαγή Β.1.617 είναι λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα που υπάρχουν σε όσους νόσησαν ή εμβολιάστηκαν. Είναι επίσης ανθεκτική σε ένα θεραπευτικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία με COVID-19. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να επιτρέψουν στη Β.1.617 και τους υποτύπους της να εξαπλωθούν γρήγορα στον ανθρώπινο πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο.

Η ακίδα-πρωτεΐνη διευκολύνει την είσοδο SARS-CoV-2 στα κύτταρα ξενιστές. Χωρίς τη δραστηριότητα της ακίδας πρωτεΐνης ο ιός δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο ανθρώπινο σώμα. Οι επί του παρόντος γνωστές παραλλαγές ιών φιλοξενούν διαφορετικές μεταλλάξεις στην ακίδα-πρωτεΐνη, μερικές από τις οποίες διευκολύνουν τη μόλυνση και την αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παραλλαγή Β.1.617 φέρει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις στην ακίδα, συμπεριλαμβανομένων 2 μεταλλάξεων εντός της περιοχής δέσμευσης του υποδοχέα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την είσοδο της παραλλαγής B.1.617 σε διαφορετικές ανθρώπινες κυτταρικές σειρές. Σε δύο κυτταρικές σειρές που προέρχονται από τον πνεύμονα και το κόλον ανίχνευσαν 50% αύξηση στην αποδοτικότητα εισόδου του ιού. Διερεύνησαν επίσης την αποτελεσματικότητα τεσσάρων διαφορετικών θεραπευτικών αντισωμάτων που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή Β.1.617 ήταν εντελώς ανθεκτική έναντι ενός από αυτά τα αντισώματα (bamlanivimab: μπαμλανιβιμάμπη) και ελαφρώς λιγότερο παρεμποδισμένη από άλλο αντίσωμα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων από το αίμα των ανακτημένων και εμβολιασμένων ατόμων. Εδώ, βρήκαν μια διπλή έως τριπλή μείωση της προστασίας έναντι της παραλλαγής B.1.617. Αυτή η παραλλαγή αποφεύγει τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από μόλυνση και εμβολιασμό. Οι ερευνητές έγραψαν: «Tα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι παρόλο που το B.1.617 μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει τον έλεγχο από αντισώματα σε κάποιο βαθμό, άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ταχεία εξάπλωσή του…»).

Ο Stefan Pöhlmann, Επικεφαλής της Μονάδας Βιολογίας Λοίμωξης στο DPZ πρόσθεσε: «Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της παραλλαγής B.1.617, ειδικά του υποτύπου Δέλτα, και για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγών ιών, συνιστάται η γρήγορη επίτευξη πλήρους ανοσοποίησης όλων των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Είναι επίσης απαραίτητο να διερευνηθεί εάν οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί με υπάρχοντα εμβόλια ή εμβόλια που έχουν βελτιστοποιηθεί για να στοχεύσουν παραλλαγές παρέχουν μακροχρόνια και ευρεία προστασία».

Δείτε επίσης