Οι συνέπειες της ισχαιμίας

Τα ποσοστά εμφάνισης πολλών καρδιακών προβλημάτων στις αναπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μειώνονται. Η αντιμετώπιση όμως εξακολουθεί να είναι μια επίμονη πρόκληση: η ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι παθολογίες των καρδιακών παθήσεων είναι πολύπλοκες και συνυφασμένες μεταξύ τους αλλά συχνά ξεκινούν με την ισχαιμία.

Ισχαιμική καρδιά ασθένεια (IHD)

Οι αρτηρίες της καρδιάς στενεύουν λόγω της συσσώρευσης λιπαρών αποθέσεων και της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Δημιουργούνται οι λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το σοβαρότητα της ισχαιμίας που δημιουργείται από την αθηροσκλήρωση. Μπορεί με τα χρόνια να εμφανιστεί σταθερή στηθάγχη ή ακόμα και καρδιακή προσβολή.

Σταθερή στηθάγχη

Η σταθερή στηθάγχη, η οποία προκαλεί ένα προβλεπόμενο πόνο στο στήθος, επηρεάζει το 10-12% των γυναικών και το 12-14% των ανδρών ηλικίας 65–84 [2]. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα της ισχαιμίας στους μυς της καρδιάς και μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχετε κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αλλά η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί, εν μέρει, με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή)

Οι αθηρωματικές πλάκες μπορεί να σπάσουν και το περιεχόμενό τους να διαρρεύσει στο αίμα. Η καρδιά ανταποκρίνεται σχηματίζοντας θρόμβο αίματος που επιδεινώνει την ισχαιμία. Η μειωμένη παροχή οξυγόνου προκαλεί κυτταρικό θάνατο στο μυοκάρδιο. Η σοβαρότητα του εμφράγματος, βασίζεται στην έκταση του κυτταρικού θανάτου.

Κολπική μαρμαρυγή

Αυτό είναι το πιο κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με το ρυθμό της καρδιάς και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικό
γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Αυτή η μορφή αρρυθμίας είναι μια σημαντική αποτρέψιμη αιτία καρδιακής ανεπάρκειας. Η αυξανόμενη συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής οφείλεται στη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η βλάβη που προκαλείται από την καρδιακή προσβολή μπορεί να οδηγήσει σε διογκωμένη καρδιά, αφήνοντάς την αδύναμη να αντλήσει αρκετό αίμα. Η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας μειώνεται, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μη διαγνωσμένων περιπτώσεων στην κοινότητα.

Καρδιακή ανακοπή

Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από θρόμβο αλλά στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπή, η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα χωρίς να υπάρχει θρόμβος, προκαλώντας θάνατο στους ιστούς εάν δεν γίνει καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβαίνουν 30.000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου κάθε χρόνο. Μόλις 10% των ανθρώπων επιβιώνουν [4].

Sources: 1. British Heart Foundation Heart & Circulatory Disease Statistics 2020 Available at http://go.nature.com/2sjhs7q (2020). 2. National Heart, Lung and Blood Institute Morbidity & Mortality:
2012 Chart Book on Cardiovascular, Lung and Blood Diseases (NIH, 2012). 3. Bottle, A. et al. Heart 104,
600–605 (2018). 4. British Heart Foundation 5. Khan, M. A. B. et al. Cureus 12, e9349 (2020).

Δείτε επίσης