Διψάτε; Έχετε ήδη αφυδατωθεί

Το καλοκαίρι σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται έξω στη ζέστη έξω, άλλοι από επιλογή και άλλοι επειδή πρέπει. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των υψηλότερων θερμοκρασιών, δήλωσε ένας γιατρός του Baylor College of Medicine.

“Ο βασικός κανόνας είναι ότι, εάν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί. Συνεπώς, ενυδατωθείτε πίνοντας άφθονο νερό, πριν ξεκινήσετε την υπαίθρια δραστηριότητά σας”, δήλωσε ο Δρ. Irvin Sulapas, γιατρός αθλητικής ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Baylor.

Αυτό ισχύει για άτομα που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και για εκείνους των οποίων η εργασία τους κρατά έξω καθημερινά, όπως οι ηλεκτρολόγοι και οι εργάτες συντήρησης αυλών. Στην πραγματικότητα, ο Sulapas είπε ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι για τους οποίους ανησυχεί ιδιαίτερα λόγω της παρατεταμένης έκθεσής τους στη θερμότητα.

Όταν το σώμα αφυδατωθεί, λειτουργεί για να συγκρατήσει τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση μειώνοντας την παραγωγή ούρων. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκύψει καθώς το σώμα εργάζεται για να συγκρατεί το νερό. Η αφυδάτωση επηρεάζει επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση του σφυγμού.

“Ολόκληρο το σώμα προσπαθεί ουσιαστικά να διατηρήσει το νερό παρά το ότι ιδρώνετε”, είπε. “Το σώμα μπορεί να ανεχθεί 1-2% απώλεια νερού, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα παρουσιάσει προβλήματα. Αυτό θα μειώσει την εργασία ή την αθλητική σας απόδοση”.

Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικός ιδρώτας
  • Δίψα
  • Μειωμένη παραγωγή ούρων ή ούρα με σκούρο χρώμα
  • Πονοκέφαλο
    Κούραση
  • Κράμπες
  • Ζάλη

Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, ήρθε η ώρα να ξεκουραστείτε στη σκιά ή σε εσωτερικούς χώρους και να ενυδατωθείτε ξανά με νερό. Ο Sulapas συνιστά στους ανθρώπους που κάνουν δραστηριότητες έντονης εργασίας, όπως τρέξιμο ή βαριές δουλειές στην αυλή, να πίνουν ένα ποτό με ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσουν το νάτριο που χάνεται από την εφίδρωση. Εάν ένα άτομο καταρρεύσει ή παρουσιάσει μια αλλαγή στην ψυχική του κατάσταση, όπως το να λέει πράγματα που δεν έχουν νόημα, πρέπει να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες.

Η κατανάλωση ενός καλά ισορροπημένου γεύματος είναι επίσης σημαντική για την ενυδάτωση, είπε ο Sulapas. “Η πρόσληψη τροφής μπορεί επίσης να υπολογιστεί ως ενυδάτωση, επειδή περιλαμβάνει υδατάνθρακες και νάτριο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το νερό στο σώμα σας”.

Επιπλέον, όποιος πρόκειται να μείνει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για έντονη δραστηριότητα θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης. Λίγος καφές είναι καλός για όσους τον έχουν συνηθίσει, αλλά τα αναψυκτικά στην πραγματικότητα αυξάνουν τη δίψα. Το αλκοόλ, το οποίο δρα διουρητικά και οδηγεί σε αφυδάτωση, πρέπει επίσης να αποφεύγεται.

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης, προειδοποίησε ο Sulapas.

Δείτε επίσης