Η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο αλλά μπορούμε επίσης να την πάρουμε από την τροφή μας. Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, αλλά είναι κυρίως γνωστή για την προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου, και αυτό την καθιστά ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The European Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Surrey πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για τη βιταμίνη D και τις διατροφικές προσλήψεις της μαύρης κοινότητας σε όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα αφρικανικής καταγωγής πρέπει να εξετάσουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα μαύρα άτομα που ζουν σε χώρες χαμηλού γεωγραφικού πλάτους (όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική), έχουν επάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, σε εκείνους που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν κοινή. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η επίγνωση της ανεπάρκειας βιταμίνης D πρέπει να επισημανθεί στους πληθυσμούς της Αφρικής-Καραϊβικής, ειδικά σε εκείνους που ζουν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου επικρατούσε χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή.
Η Rebecca Vearing, ερευνήτρια από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Καθώς η πλειοψηφία της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο, για πολλούς ανθρώπους η λήψη επαρκούς βιταμίνης D μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα που παρέχουν βιταμίνη D -όπως λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, κρόκος αυγού και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά πρωινού- και η λήψη τακτικών συμπληρωμάτων είναι το κλειδί για την επάρκεια σε βιταμίνη D”.
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Surrey που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, όπου οι ερευνητές μελέτησαν πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D και η έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν την υγεία των Βραζιλιάνων που ζουν τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Βραζιλία.
Αυτή η πρώτη στο είδος της μελέτη εξέτασε δύο ομάδες της ίδιας εθνοτικής ταυτότητας και φύλου, που ζούσαν σε διαφορετικές χώρες με τον ίδιο τρόπο και εξέτασε αν τα συμπληρώματα ή το φως του ήλιου άλλαξαν την κατάσταση της βιταμίνης D των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές εξέτασαν 120 υγιείς Βραζιλιάνες σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη στη Βραζιλία και την Αγγλία. Οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D ή εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και οι διατροφικές απαιτήσεις σε βιταμίνη D μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των συμμετεχόντων σε κάθε χώρα, μια μέτρια δόση συμπληρώματος βιταμίνης D είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση και διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D τους χειμερινούς μήνες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Βραζιλία. Οι συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D είχαν τις πιο σημαντικές αυξήσεις ως απόκριση στα συμπληρώματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος.
Η Δρ. Marcela Mendes, επισκέπτρια ερευνήτρια από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Η έρευνά μας εξέτασε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D ή εμπλουτίζονται με αυτή, ή ακόμη και όταν λαμβάνουν ένα επιπλέον συμπλήρωμα το φθινόπωρο και το χειμώνα, ανεξάρτητα από το πού ζουν”.