Η ακραία φρουτοφαγία δεν κάνει καλό στην υγεία

Οι φυτικές δίαιτες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, τόσο για λόγους υγείας όσο και για ηθικούς λόγους. Μια ακραία μορφή φυτικής διατροφής είναι η φρουτοφαγία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση ωμών φρούτων. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να ακούγεται υγιές, αλλά τι επίδραση έχει αυτός ο τύπος περιοριστικής δίαιτας στο σώμα; Και είναι μια επιλογή υγιεινής διατροφής;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φυτικές δίαιτες κάνουν καλό στον οργανισμό. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 40% και των εγκεφαλικών κατά 29%. Οι φυτικές δίαιτες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι μια χρήσιμη στρατηγική για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Ενώ οι φυτικές δίαιτες έχουν σαφή οφέλη για την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η φρουτοφαγία είναι μία από τις πιο περιοριστικές επιλογές διατροφής και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι έχει οφέλη για την υγεία. Δεν υπάρχει οριστική περιγραφή του τι πρέπει να περιλαμβάνει μια φρουτική διατροφή, αν και ένας κοινώς αναφερόμενος “κανόνας” είναι ότι το 55% έως 75% της διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει ωμά φρούτα. Πέρα από αυτό, υπάρχει κάποια μεταβλητότητα, καθώς μερικοί τρώνε δημητριακά, και άλλοι τρώνε ξηρούς καρπούς και έλαια. Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, πειραματίστηκε με μια χορτοφαγική διατροφή, συμπληρώνοντάς την με ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά.

Μερικοί οπαδοί της φρουτοφαγίας τηρούν έναν κανόνα 80-10-10: το 80% των θερμίδων προέρχονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 10% από πρωτεΐνες και 10% από λιπαρά. Αυτός ο κανόνας βασίζεται στην λαθεμένη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν είναι παμφάγοι, αλλά φρουτοφάγοι -ζώα που προτιμούν να τρώνε ωμά φρούτα. Οι υποστηρικτές δηλώνουν ότι το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να χωνεύει φρούτα και ωμά λαχανικά. Ενώ αυτό μπορεί να ήταν κάποτε αλήθεια, το ανθρώπινο σώμα έχει από τότε εξελιχθεί.

Ορισμένοι φρουτοφάγοι ισχυρίζονται ότι το «να τρως ωμά» είχε σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου και της εξάλειψης του φουσκώματος και της μυρωδιάς του σώματος. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων

Η ιδέα της κατανάλωσης μιας διατροφής μόνο με φρούτα (ή κυρίως φρούτα) μπορεί να φαίνεται υγιής επιλογή με την πρώτη ματιά, αλλά υπάρχουν δυνητικά πολλά προβλήματα με αυτή τη μορφή περιοριστικού φαγητού. Υπάρχουν σαφή και σημαντικά ζητήματα σωματικής υγείας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν παρέχεται στο ανθρώπινο σώμα μια δίαιτα σε μεγάλο βαθμό με βάση τα φρούτα. Ακολουθώντας αυτό το πρότυπο διατροφής αποκλείονται βασικές ομάδες τροφίμων και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τη φυσιολογική υγεία.

Ενώ τα περισσότερα φρούτα θεωρούνται υγιεινά και θρεπτικά, μια διατροφή που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα φρούτα προκαλεί έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες Β (κυρίως της βιταμίνης Β12), βιταμίνης D, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ραχίτιδας και της οστεομαλακίας (μαλάκωμα των οστών), της αναιμίας και προβλήματα με τα οστά, τους μυς και το δέρμα. Με απλά λόγια, τα φρούτα δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.

Εκτός από αυτό, σε μια φρουτοφαγική διατροφή, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης. Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο, όπως η γλυκόζη, αλλά το ανθρώπινο σώμα το επεξεργάζεται πολύ διαφορετικά. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται αποκλειστικά στο ήπαρ. Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη στο ήπαρ και λιπαρό συκώτι. Ενώ υπάρχει διαμάχη για το αν η φρουκτόζη από τα φρούτα είναι τόσο κακή όσο το σιρόπι φρουκτόζης, το οποίο προστίθεται στα τρόφιμα για να τα γλυκάνει, πειράματα σε αρουραίους που έλαβαν μια διατροφή με πολλή φρουκτόζης έδειξαν ομοιότητες με την ανθρώπινη λιπώδη ηπατική νόσο.

Πέρα από τις φυσικές επιδράσεις της φρουτοφαγίας, οι περιοριστικές δίαιτες συνδέονται επίσης με μια διατροφική διαταραχή γνωστή ως νευρική ορθορεξία, την εμμονή με την κατανάλωση μόνο «καθαρού» φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει ως μια υγιής κίνηση προς την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και λιγότερο πρόχειρο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος.

Έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις θανάτου ή σημαντικής ασθένειας όταν ακολουθείται μια διατροφή κυρίως με φρούτα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα κορίτσι εννέα μηνών που πέθαινε μετά από μια διατροφή μόνο με φρούτα. Το κορίτσι πέθανε υποσιτισμένο. Επιπλέον, ένας 49χρονος άνδρας αναφέρθηκε πρόσφατα ότι ανέπτυξε αναστρέψιμη άνοια μετά από μια διατροφή μόνο με φρούτα.

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτήν την περιοριστική δίαιτα θέτουν δυνητικά την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο. Η συμπλήρωση με τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά που λείπουν μπορεί να τους βοηθήσει, αλλά μπορεί να απορριφθεί από ορισμένους φρουτοφάγους. Πριν αλλάξετε μια δίαιτα, ειδικά αν η αλλαγή πρόκειται να είναι ακραία, είναι πάντα σοφό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η ενσωμάτωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ένας ασφαλής, πιο υγιεινός τρόπος προσέγγισης της κατανάλωσης φρούτων από την πλήρη φρουτοφαγία.

Δείτε επίσης