Τι σημαίνει όταν ένα φιλέτο κοτόπουλο στο σουπερμάρκετ έχει λευκές ραβδώσεις

Το κοτόπουλο θεωρείται από καιρό ως μια υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα κρέατα όπως το βόειο κρέας, επειδή έχει λιγότερο λίπος. Μια νέα έκθεση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Humane League που δραστηριοποιείται για την προστασία των ζώων αναφέρει ότι το 99% των κοτόπουλων στα σουπερμάρκετ έχει θύλακες λίπους, που ονομάζονται λευκές λωρίδες λίπους (white stripes).

Τα ευρήματά της Humane League δείχνουν ότι τα κοτόπουλα εκτρέφονται με μικρή ανησυχία για την ευημερία τους. Οι λευκές ρίγες λίπους μπορούν να μειώσουν τη θρεπτική αξία του κρέατος, πρόσθεσε η ομάδα. Τα ευρήματα “θα πρέπει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους καταναλωτές παντού”, δήλωσε ο David Coman-Hidy, πρόεδρος της Humane League, σε ένα δελτίο τύπου.

Η Humane League ανέλυσε κοτόπουλο από 29 μεγάλα σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ και βρήκε λευκές ραβδώσεις λίπους στο 99% των περιπτώσεων. Μέτρια έως σοβαρή λευκή ράβδωση παρατηρήθηκε στο 70% του κρέατος κοτόπουλου και όλα τα 16 βασικά είδη παντοπωλείου που είχαν διερευνηθεί είχαν λευκές λωρίδες στις συσκευασίες του στήθους κοτόπουλου.

Οι λευκές ρίγες λίπους εμφανίζονται επάνω στο κρέας του κοτόπουλου και χαρακτηρίζονται ως μια μυϊκή διαταραχή. Εμφανίζονται όταν τα κοτόπουλα εκτρέφονται για να αναπτυχθούν γρήγορα. Αυτές οι μέθοδοι αυξάνουν το λίπος στα πτηνά να αυξάνονται έως και 224% ενώ μειώνουν τα επίπεδα πρωτεΐνης, σύμφωνα με την Humane League.

Οι λευκές ρίγες σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι κοτόπουλου περιέχει περισσότερο λίπος και λιγότερη πρωτεΐνη από ένα κομμάτι χωρίς τις ρίγες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ενώ μια ευρωπαϊκή μελέτη βρήκε ότι οι λευκές ραβδώσεις μπορούν να αυξήσουν το λίπος πάνω από 200%, κάτι που είναι εντυπωσιακό, το λίπος στο στήθος κοτόπουλου είναι πολύ χαμηλό, ακόμα και μόλις 0,5%, άρα η αύξηση σε απόλυτη τιμή δεν είναι υψηλή. 

Οι λευκές ραβδώσεις είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών. Πριν από 10 χρόνια, οι λευκές ρίγες είχαν βρεθεί σε λιγότερο από το 5% των κοτόπουλων, και πριν από πέντε χρόνια στο 96% των κοτόπουλων, ανέφερε το CBS MoneyWatch.

Ορισμένοι λένε ότι η μεγάλη ζήτηση για κοτόπουλο έχει κάνει κάποιους κτηνοτρόφους να καταφύγουν σε γενετικούς χειρισμούς για να μεγαλώσουν τα πτηνά γρηγορότερα. Αυτή η χειραγώγηση, μαζί με τις κακές συνθήκες στις εργοστασιακές φάρμες, έχει ως αποτέλεσμα το κρέας κοτόπουλου να είναι πιο παχύ και πιο δύσκολο να μασηθεί, αναφέρεται στο insider.com. To 2013, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Italian Journal of Animal Science βρήκε ότι το στήθος κοτόπουλου με λευκές ρίγες είχε περισσότερο λίπος και λιγότερη πρωτεΐνη. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φιλέτα κοτόπουλου με λευκές ραβδώσεις περιείχαν 2,53% λιπαρά (έναντι 0,78% στα φιλέτα χωρίς ραβδώσεις και 20,9% πρωτεΐνη έναντι 22,9%. Μια άλλη μελέτη στο Poultry Science επιβεβαίωσε ότι το λίπος του κοτόπουλου αυξάνεται ανάλογα με τις λευκές ρίγες.

Μέτρια ποσότητα λευκών ραβδώσεων (πρώτη εικόνα) και μεγαλύτερη ποσότητα (δεύτερη εικόνα.

Ένας εκπρόσωπος του National Chicken Council, εκ μέρους της βιομηχανίας κοτόπουλων στις ΗΠΑ, είπε ότι οι λευκές ρίγες δεν είναι ασθένεια αλλά ένας ποιοτικός παράγοντας στο κρέας του στήθους κοτόπουλου που προκαλείται από εναποθέσεις λίπους στους μυς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του πτηνού. Μόνο το 3-6% των πτηνών στα εμπορικά σήματα έχουν σοβαρές περιπτώσεις λευκών λωρίδων λίπους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος με έντονες λευκές λωρίδες χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα προϊόντα και δεν πωλείται ως στήθος χωρίς κόκαλα και δέρμα. “Έτσι, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν κρέας στο κατάστημα, το κρέας δεν έχει λευκές ρίγες λίπους”, είπε.

Δείτε επίσης