Όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά, έτσι το γεγονός ότι πρόσφατα μια μελέτη βρήκε πως η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει την εναπόθεση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, μπορεί να ήταν σοκ για πολλά άτομα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πολύ ενεργά άτομα έχουν υψηλότερες βαθμολογίες ασβεστίου (CAC) στις στεφανιαίες αρτηρίες από τα λιγότερο ενεργά άτομα. Η βαθμολογία CAC μετρά την ποσότητα του ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών οι οποίες παρέχουν αίμα στον καρδιακό μυ.
Η αύξηση του ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να πάθει καρδιακή προσβολή επειδή η παρουσία ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες είναι ένα σημάδι ότι μπορεί επίσης να υπάρξει συσσώρευση πλάκας, γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγος αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος και η μη επαρκής άσκηση. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν βαθμολογίες CAC για να εντοπίσουν άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές, από τη Πανεπιστημιακή Σχολή της Ιατρικής στη Νότια Κορέα και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στις ΗΠΑ, ανέλυσαν το ασβέστιο της στεφανιαίας αρτηρίας περισσότερων από 25.000 υγιών ενηλίκων (κυρίως άνδρες) ηλικίας 30 ετών και άνω μεταξύ Μαρτίου 2011 και Δεκεμβρίου 2017 Οι συμμετέχοντες έκαναν δύο ολοκληρωμένους ελέγχους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στις στεφανιαίες αρτηρίες τους. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και αυξημένης ασβέστωσης της στεφανιαίας αρτηρίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσουν πόση άσκηση έκαναν κάθε εβδομάδα. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (47%) κατηγοριοποιήθηκαν ως ανενεργοί, το 38% κατηγοριοποιήθηκαν ως μετρίως δραστήριοι και το 15% ως έντονα ενεργοί (ισοδύναμο τρέξιμο 6,5 χλμ την ημέρα). Όσοι ήταν πιο σωματικά ενεργοί έτειναν να είναι μεγαλύτεροι και λιγότερο πιθανό να καπνίσουν από τους λιγότερο σωματικά ενεργούς συμμετέχοντες.
Οι σαρώσεις που έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης έδειξαν μέσο όρο βαθμολογίας CAC 9,5 στην ανενεργή ομάδα, 10,2 στη μέτρια ενεργή ομάδα και 12 στην έντονα ενεργή ομάδα. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, όσοι ήταν μέτρια και έντονα δραστήριοι είδαν τον μέσο όρο βαθμολογίας να αυξάνεται από 3 έως 8. Έτσι, η μέτρια και έντονη άσκηση φαίνεται να αυξάνει τη συσσώρευση αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες.
Τα οφέλη της άσκησης είναι αναμφισβήτητα
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ υψηλότερης βαθμολογίας ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας λόγω άσκησης και καρδιαγγειακών «γεγονότων», όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, το συμπέρασμα ότι η άσκηση «αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» είναι λανθασμένο και επικίνδυνο. Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν για αυτό το είδος ερμηνείας. Καταλήγουν: «Τα καρδιαγγειακά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι αναμφισβήτητα».
Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι σημαντικά, με τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βαθμολογίες CAC, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα οφέλη της άσκησης υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων. Και οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά άσκησης έντονης έντασης την εβδομάδα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η αυξημένη πυκνότητα του ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες λόγω άσκησης μπορεί να είναι προστατευτική καθώς μειώνει την πιθανότητα ρήξης της πλάκας μέσα στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Έτσι, οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν ερμηνεύουν τις βαθμολογίες CAC υγιών ανθρώπων.