Ο Sars-Cov-2 μπορεί να μολύνει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη

Η νόσος Covid-19 μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη και να μεταβάλλει τη λειτουργία τους, κάτι που πιθανώς να εξηγεί γιατί ορισμένοι ασθενείς εκδηλώνουν διαβήτη για πρώτη φορά μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Οι γιατροί βλέπουν ολοένα περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με Covid-19 που εμφανίζουν διαβήτη είτε όσο έχουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό είτε μετά την ανάρρωσή τους από την εν λόγω λοίμωξη. Οι νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο ιός μπορεί να πλήξει το πάγκρεας, διαταράσσοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη και έτσι να ρυθμίζει σωστά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Οι νέες μελέτες έδειξαν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να εμφανίσει ένας άνθρωπος διαβήτη, είτε  έχει προδιάθεση είτε όχι.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Shuibing Chen στο Weill Cornell Medicine in New York, χρησιμοποίησε οργανοειδή (όργανα εργαστηρίου), διαπιστώνοντας ότι πολλά από αυτά, όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και εγκέφαλος, μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη είναι ευάλωτα στον κορωνοϊό και, όταν μολύνονται, παράγουν πλέον λιγότερη ινσουλίνη. Δεν είναι ακόμη σαφές για πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι αλλαγές στο πάγκρεας που πυροδοτεί η νόσος Covid-19, αλλά οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι η βλάβη δεν είναι μόνιμη για όλους τους ασθενείς.

Μία δεύτερη ιταλική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Francesco Dottaμ στι University of Siena, της Ιταλίας, επιβεβαίωσε ότι η Covid-19 επιτίθεται στα παγκρεατικά κύτταρα στοχεύοντας στην πρωτεΐνη ACE2. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη ή προδιαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παγκρεατικής δυσλειτουργίας εάν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Οι Ιταλοί ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα επίπεδα ACE2 αυξάνονται υπό φλεγμονώδεις συνθήκες, κάτι που είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με υπάρχοντα διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν ήδη κάποια φλεγμονή στο πάγκρεας τους. “Αυτό σημαίνει ότι τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα σε ιογενή λοίμωξη όταν έχουν φλεγμονή”, δήλωσε ο Dotta.

Πιθανώς λοιπόν τα άτομα με υπάρχοντα διαβήτη ή προδιαβήτη να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παγκρεατικής δυσλειτουργίας εάν προσβληθούν από Covid-19. Όπως ανέφερε ο Dotta, “οι διαβητικοί ασθενείς, σε γενικές γραμμές, δεν είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη Covid-19, Εάν όμως μολυνθούν, συνήθως εκδηλώνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και σοβαρή μεταβολική διαταραχή”.

Ο καθηγητής Francesco Rubino, πρόεδρος της μεταβολικής χειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: “Αυτές οι μελέτες φαίνεται να είναι συνεπείς στην υποστήριξη μιας βιολογικής λογικής που συμφωνεί με την ιδέα ότι ο Covid-19 θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη σε άτομα που είτε έχουν προδιάθεση για αυτό, είτε δεν έχουν”. Ο Rubino είναι επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων των περιπτώσεων διαβήτη που συνδέονται με τον Covid-19, για να καταλάβει καλύτερα εάν η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει μια νέα μορφή διαβήτη ή να προκαλέσει μια αντίδραση στο στρες που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. 

Ωστόσο, αυτός μπορεί να μην είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. “Τουλάχιστον κλινικά, ένα από τα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς που είχαν ήδη διαβήτη τύπου 1 άρχισαν να εκφράζουν σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο Rubino. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αλλού στο σώμα ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη μετά τη μόλυνση από Covid-19.

Δείτε επίσης