Το εμβόλιο για τον ιό HPV προστατεύει κατά 90% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

To εμβόλιο για την προστασία από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) βρέθηκε ότι μειώνει τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχεδόν 90%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που μπορεί να προκληθεί από τον ιό HPV, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV εισήχθη στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2008 και προσφέρεται σε κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πάνω από το 80% των επιλέξιμων κοριτσιών να το έχουν λάβει μέχρι σήμερα. Όμως η έρευνα έδειξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο ιός HPV είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στον κόσμο. Ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν μια λοίμωξη από HPV χωρίς θεραπεία, μερικές φορές μπορεί να μετατραπεί σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή ακόμη και σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού HPV εισήχθη για τον εμβολιασμό των κοριτσιών προτού γίνει πιθανό να μολυνθούν από αυτόν. Αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου 1 στα 10 κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν το γιατί.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τη Millennium Cohort Study, μια διερευνητική μελέτη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που περιέχει λεπτομερή δεδομένα για τις υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές συνθήκες των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 2000-2002. Ως μέρος αυτής της μελέτης, σε ηλικία 14 ετών, οι γονείς περίπου 6.000 κοριτσιών έδωσαν συνεντεύξεις και απάντησαν εάν οι κόρες τους είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV, και αν όχι τους λόγους που δεν είχαν κάνει.

Από αυτές τις συνεντεύξεις, διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV ήταν πιο πιθανό να ζουν σε μειονεκτικές περιοχές της Βρετανίας, να ακολουθούν μόρφωση από το σπίτι και να αποκλείονται προσωρινά ή μόνιμα από το σχολείο λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς.

Υπήρχαν πολλοί λόγοι που τα κορίτσια δεν εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τους γονείς τους. Περίπου οι μισοί είπαν ότι είτε αυτοί ή η κόρη τους δεν ήθελαν το εμβόλιο γιατί φοβήθηκαν τη διαδικασία του εμβολιασμού. Άλλοι είπαν ότι στην κόρη τους δεν είχε προσφερθεί το εμβόλιο στο σχολείο ή δεν είχε πήγε στο σχολείο την ημέρα του εμβολιασμού. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα κορίτσια που ζούσαν στις πιο μειονεκτικές περιοχές είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να λάβει το εμβόλιο από εκείνα στις πιο ευνοημένες περιοχές.

Στη Βρετανία, το σχολικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV ήταν πολύ επιτυχημένο στη μείωση του αριθμού των νεαρών γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό -μειώνει τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχεδόν 90%.

Νέο εμβόλιο κατά εννιά στελεχών του HPV

Το εμβόλιο που προσφέρεται αυτή τη στιγμή προστατεύει από δύο στελέχη του HPV που προκαλούν καρκίνο και από δύο στελέχη που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Φέτος, θα παρουσιαστεί ένα νεότερο εμβόλιο που θα παρέχει προστασία έναντι άλλων πέντε στελεχών του HPV που προκαλούν καρκίνο.

Ένας τρόπος για την της βελτίωση πρόληψης μπορεί να είναι η συμμετοχή των οικογενειακών γιατρών στην προσφορά του εμβολίου σε παιδιά που δεν έκαναν το εμβόλιο. Αυτό θα επιτρέψει στις οικογένειες να συζητήσουν το εμβόλιο με το γιατρό τους και να του κάνουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πιο άνετα με τη χορήγηση του εμβολίου στο ιατρείο.

Από το 2019, τα αγόρια έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον HPV στη Βρετανία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αγόρια μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις από τον ιό HPV και μπορούν επίσης να αναπτύξουν καρκίνους που έχουν αιτία τον HPV.

Δείτε επίσης