Η αντιφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνεται και αυτό κάνει ζημιές στα κύτταρα.

Μια ελληνική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή η οποία περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια τρία χρόνια αργότερα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

“Υπάρχουν κάποια ισχυρά διατροφικά εργαλεία στο σπίτι σας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Νίκος Σκαρμέας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελλάδα και συνεργάτης. της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. “Η διατροφή είναι ένας παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορείτε να τροποποιήσετε και μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα, μιας από τις βιολογικές οδούς που συμβάλλουν στον κίνδυνο για άνοια και γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή”.

Η μελέτη εξέτασε 1.059 άτομα από την Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 έτη, που δεν είχαν άνοια. Κάθε άτομο απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφής που χρησιμοποιείται συνήθως για τον προσδιορισμό του φλεγμονώδους δυναμικού της δίαιτας ενός ατόμου. Το ερωτηματολόγιο αναζήτησε πληροφορίες για τις κύριες ομάδες τροφίμων που καταναλώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών προϊόντων, δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών,  οσπρίων (φασόλια, φακές και μπιζέλια), λιπών, αλκοολούχων ποτών, καφέ, τσάι και γλυκά.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή ευνοεί τα φρούτα και τα λαχανικά, τις τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες, τα υγιεινά λιπαρά και τα μπαχαρικά. Αποθαρρύνει ή περιορίζει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Τα ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να το κάνουν αυτό, ενώ τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Ορισμένα τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τρόφιμα που τηγανίζουν οι άνθρωποι σε επανειλημμένα θερμαινόμενο μαγειρικό λάδι. Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα επικεντρώνεται στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν μια φλεγμονώδη αντίδραση όταν καταναλώνουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε βασικά δημητριακά. 

Μια πιθανή βαθμολογία φλεγμονώδους διατροφής μπορεί να κυμαίνεται από -8,87 έως 7,98, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μια πιο φλεγμονώδη δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει λιγότερες μερίδες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

Οι ερευνητές είπαν τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα συμβάλλουν στη φλεγμονώδη φύση της διατροφής ενός ατόμου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογία της φλεγμονώδους διατροφής. Στην ομάδα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες, κάτω από -1,76, έτρωγαν, κατά μέσο όρο, την εβδομάδα, 20 μερίδες φρούτων, 19 μερίδες λαχανικών, τέσσερις μερίδες φασόλια ή άλλα όσπρια και 11 κούπες καφέ ή τσάι ανά εβδομάδα. Στην ομάδα με τις υψηλότερες βαθμολογίες, 0,21 και άνω, έτρωγαν, κατά μέσο όρο, την εβδομάδα, εννέα μερίδες φρούτων, 10 μερίδες λαχανικών, δύο φορές όσπρια και εννέα ποτά καφέ ή τσάι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 62 άτομα, ή το 6%, εμφάνισαν άνοια. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία της φλεγμονώδους διατροφής συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. Σε σύγκριση με τη λιγότερο φλεγμονώδη διατροφή, αυτοί που ακολουθούσαν την πιο φλεγμονώδη διατροφή είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Η μελέτη ήταν μια μελέτη παρατήρησης και όχι μια κλινική δοκιμή, άρα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής μειώνει τη γήρανση του εγκεφάλου και τον κίνδυνο άνοιας, δείχνει απλώς μια συσχέτιση.

Ένας περιορισμός ήταν ο σύντομος χρόνος παρακολούθησης των τριών ετών. Απαιτούνται μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας για την επιβεβαίωση και την αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων.

Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα που θέλουν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα τους. Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2019 ανέλυσαν δεδομένα από 40 μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών δεικτών.

Πηγή: Diet Inflammatory Index and Dementia Incidence: A Population-Based Study.

Δείτε επίσης