Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί η παραλλαγή Όμικρον να προκαλεί πιο ήπια νόσο -αν και είναι περισσότερο μεταδοτική.
Εξετάζοντας τα δεδομένα, και βλέποντας, μέχρι στιγμής, ότι η παραλλαγή Όμικρον, προκαλεί μια πιο ήπια νόσηση και ταυτόχρονα είναι πιο μεταδοτική, ορισμένοι εκτιμούν ότι αν κυριαρχήσει, μπορεί αυτό να σημαίνει το τέλος της πανδημίας.
Ηλίας Μόσιαλος: Με την Όμικρον θα πάρουμε μια μεγάλη ανάσα
«Αν η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας», είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα ισχύει μόνο εάν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες και για τη συμπεριφορά της «Όμικρον», αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη.
Ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση».
Εξήγησε ωστόσο πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα», είπε. «Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής, φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. «Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα».
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο
Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.
«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», δήλωσε ο καθηγητής.