COVID-19: Οι στατίνες μειώνουν την θνησιμότητα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 αποδίδεται στη φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλεί η νόσος και οδηγεί σε αυξημένη θνητότητα. Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης αλλά επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση η οποία μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της COVID-19.

Σε μία αναδρομική μελέτη 3.133 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ουχάν, Κίνα από 26/1/2020 έως και 26/3/2020, μελετήθηκε η νοσοκομειακή θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν στατίνες και όσων δεν λάμβαναν. Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Nature.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη, το 49,8% ήταν γυναίκες, και στατίνες λάμβαναν 404 (12,9%) ασθενείς. Συγκριτικά με όσους δεν λάμβαναν στατίνες, οι 404 αυτοί ασθενείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήταν πιθανότερο να έχουν συννοσηρότητες (στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή), αλλά είχαν μικρότερες τιμές δεικτών φλεγμονής (IL-2) και χαμηλότερες τιμές δ-διμερών 7 μέρες μετά την εισαγωγή. Η ομάδα που λάμβανε στατίνες είχε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας (6,4% έναντι 10,9%). Στην υποανάλυση των ασθενών με στεφανιαία νόσο παρατηρήθηκε η ίδια διαφορά.

Συνολικά, περιγράφηκε 87% συνολικά λιγότερος κίνδυνος θνητότητας για όσους λάμβαναν στατίνες, ενώ το όφελος αυτό παρατηρήθηκε και σε όσους είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αλλά και σε όσους δεν είχαν. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση στατινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας τόσο σε όσους ασθενείς είχαν στεφανιαία νόσο, όσο και στους υπόλοιπους.

Η αναδρομική φύση των δεδομένων αυτών καθιστά αναγκαία την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων σε τυχαιοποιημένες προοπτικές μελέτες.

Δείτε επίσης