Ψωρίαση: Η COVID-19 επάγει την δημιουργία αυτοαντισωμάτων

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και το 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου. Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα από τους άνδρες.

H νόσος COVID-19 επάγει την δημιουργία αυτοαντισωμάτων και αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση, γεγονός μας θυμίζει ότι η σύγχρονη άποψη για την δημιουργία της νόσου είναι αυτή της αλληλεπίδρασης γενετικοεπιγενετικού και περιβαλλοντικού παράγοντα (εσωτερικού-μικροβίωμα) και εξωτερικού-ύφους ζωής, διευκρίνισε ο Δρ. Γιώργος Μπέλλος, Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τη διάρκεια webinar του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ».

Μελέτες δείχνουν, συνέχισε ο κ. Μπέλλος, ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή με επάρκεια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία όχι μόνον θωρακίζουν το ανοσοποιητικό κυρίως μέσω προάσπισης του υγιούς μικροβιώματος. Αυτό βοηθά στην σωστή ανοσογονικότητα των εμβολίων όπως είναι τα mRNA. Έτσι στην επιφυλακτικότητα που αρχικά είχε εκφρασθεί σχετικά με την αποκρισιμότητα και ασφάλεια των νέων εμβολίων τύπου mRNA, πρόσφατες μελέτες από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού όπως το Stanford και το Harvard τονίζουν το ρόλο των αναμνηστικών ιδιαίτερα στους ψωριασικούς ασθενείς.

Αρκετά συχνά οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν αυξημένα διαζύγια, επαγγελματικές δυσκολίες, απομόνωση μέσα στις σχέσεις, σεξουαλικές σχέσεις και επιπτώσεις στις οικογένειες είναι μερικές ακόμα κοινωνικές επιδράσεις. Συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι: χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα κόπωσης, ενοχή, ντροπή, απελπισία, αλκοολισμός και δημιουργία αρνητικών μηχανισμών άμυνας.

Η πανδημία μας «γνώρισε» ένα νέο είδος άγχους. Μάθαμε πως είναι να βιώνουμε πένθος χωρίς να έχουμε πραγματικά χάσει κάποιον άνθρωπο, αλλά χάνοντας την ελευθερία και τον έλεγχο που είχαμε στις ζωές μας. Αυτό το αίσθημα πένθους περιγράφουν οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα άγχος μέσα στην πανδημία ανεξάρτητα από τα lockdowns.

H ασφάλεια των ασθενών με χρόνια νοσήματα είναι μεγάλης σημασίας. Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι παραπάνω από το να μη νοσούμε με COVID-19, ανέφερε η κα Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Msc Συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας 3ης ΥΠΕ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ ΠΣΕΥ.

Oι ασθενείς με ψωρίαση την δύσκολη αυτή εποχή θα πρέπει να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τον θεράποντα γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του.. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 αλλά και για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

Τα μέτρα υγιεινής, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας, σχολεία κ.τ.λ. αλλά και η αυτοφροντίδα (προστασία και φροντίδα του σώματος, διαχείριση του στρες, καλός και ποιοτικός ύπνος) θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας των ασθενών με Ψωριασικά Νοσήματα, κατέληξε η κα Τοπάλη.

Δείτε επίσης