Μετά από δύο χρόνια με μάσκα, κοινωνική απόσταση και απολύμανση χεριών, το κρυολόγημα επέστρεψε με δριμύτητα. Κάποιοι το αποκαλούν “σούπερ κρυολόγημα”. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να μειώσετε τη διάρκεια του κρυολογήματος: τα συμπληρώματα βιταμίνης D.
Μπορεί να υποφέρουμε συχνότερα από κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο ο ένας κοντά στον άλλο σε εσωτερικούς χώρους αλλά και επίσης επειδή τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας είναι χαμηλότερα. Υπάρχουν περισσότερα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλότερα, και λιγότερα κρυολογήματα το καλοκαίρι, όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι υψηλότερα.
Λαμβάνουμε συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D μας από τις ακτίνες του ήλιου (80-90%) και μόνο μικρή ποσότητα από τη διατροφή μας. Τα άτομα που ζουν σε γεωγραφικά πλάτη γύρω στις 30 μοίρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D το χειμώνα. Οι άνθρωποι που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους ή με το δέρμα τους καλυμμένο, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ότι έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D το χειμώνα. Στις βόρειες χώρες, οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ αδύναμες για να παρέχουν αρκετή βιταμίνη D μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.
Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D επηρεάζει τον κίνδυνο κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να έχουν κοινό κρυολόγημα ενώ τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D είναι λιγότερο πιθανό. Εκτός από αυτό, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.
Η μελέτη βρήκε ότι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κοινό κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα κοινά κρυολογήματα. Χορήγησαν στους νεοσυλλέκτους, είτε με προσομοίωση ηλιακού φωτός (ακτινοβολία UV από θάλαμο ακτινοβόλησης ολόκληρου του σώματος) είτε με από του στόματος χάπια βιταμίνης D3 (1.000 IU την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες), για να επαναφέρουν τη βιταμίνη D σε φυσιολογικά επίπεδα, Και στη συνέχεια χορήγησαν 400 IU την ημέρα για οκτώ εβδομάδες). Αυτό επέτυχε επάρκεια βιταμίνης D σε όλους σχεδόν τους νεοσύλλεκτους.
Διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν μείωσε την πιθανότητα κρυολογήματος αλλά μείωσε τον αριθμό των ημερών που κάποιος είχε κοινό κρυολόγημα κατά 36%. Επίσης μείωσε την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κατά 15%.Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για διατήρηση της επάρκειας της βιταμίνης D όλο το χρόνο και δείχνουν έναν δυνητικά ευεργετικό ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.
Δεν είναι δυνατό να λαμβάνετε αρκετό ηλιακό φως στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, επομένως είναι σκόπιμο να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D 10 μικρογραμμαρίων καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (η τιμή αυτή μερικές φορές εμφανίζεται ως 400 IU στην ετικέτα). Εάν δεν μπορείτε να λάβετε καθόλου ηλιακό φως ή δεν έχετε λάβει συμπληρώματα βιταμίνης D από τον Οκτώβριο και μετά, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε 25 μικρογραμμάρια (1.000 IU) βιταμίνης D για τέσσερις εβδομάδες για να επαναφέρετε τη βιταμίνη D σας σε υγιή επίπεδα.
Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φροντίστε να έχετε σύντομες περιόδους τακτικής έκθεσης στο ηλιακό φως. Η ασφαλής έκθεση στο ηλιακό φως για άτομα που ζουν σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 30 και 60 μοιρών βόρεια περιλαμβάνει την παραμονή στον ήλιο για 15 λεπτά μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. φορώντας ένα μπλουζάκι και σορτς.